Angelique en Ian maken het verschil

ine

Vanaf eind 2017 tot en met 2020 verduurzaamt Wonen Limburg 4.000 woningen middels een energieproject. Voor de woningen die op de planning staan onderzoeken we de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen en waar mogelijk isoleren we de woning en plaatsen we HR++ glas en zonnepanelen. We zorgen als het ware voor een 'warme jas' voor de woning. Bewoners raken hierdoor ook geïnspireerd om persoonlijk aan de slag te gaan met (verdere) verduurzaming.

inspiratie

Inspiratie
Angelique van Wissen en haar partner Ian Cummins wonen sinds 2012 in een woning van Wonen Limburg. Nadat er bij hen zonnepanelen zijn geplaatst, werden Angelique en Ian geïnspireerd door deze verduurzaming. Samen hebben zij een manier gezocht én gevonden om zo duurzaam mogelijk te gaan wonen en leven.

Stappenplan verdere verduurzaming
"De eerste stap was het vervangen van oude apparaten door nieuwe apparaten, welke vaak minder energie verbruiken", zegt Angelique. Zo werd, gedurende een aantal jaren, de oude koelkast ingewisseld voor een nieuwe energiezuinigere koelkast. En de oude droger werd verruild voor een nieuwe duurzame warmtepompdroger. Naast het vervangen van deze elektrische apparaten door  meer duurzamere varianten, repareert Angelique nu ook zelf apparaten. Als tweede stap hebben Angelique en Ian de hoeveelheid afval en het mogelijk hergebruik hiervan onder de loep genomen. "Wij hebben nog maximaal 1 grijze container afval per jaar", aldus Angelique. De derde stap was het installeren van een app die inzage geeft in het energieverbruik. Door het energieverbruik bij te houden, wordt snel duidelijk wanneer een apparaat niet in orde is. Dit zorgt ervoor dat je snel kan schakelen. De vierde stap was het vervangen van de spaarlampen voor led lampen. Ledlampen gaan een leven lang mee, zijn dimbaar en hebben bovendien geen opstarttijd nodig. Allemaal voordelen op een rij.

Infrarood panelen
De volgende belangrijke stap voor Ian en Angelique was het installeren van 3 infrarood panelen in hun huis. Na uitvoerig onderzoek bleek dat deze het beste geplaatst konden worden inde slaapkamer en in de woonkamer. 1 Infrarood paneel zit zelfs onder de eettafel (zie foto), wat directe comfortabele warmte biedt. Door deze maatregelen hebben zij hun gasverbruik met 30% verminderd. De CV ketel wordt alleen gebruikt wanneer de temperatuur buiten rond het vriespunt ligt en voor warmwatervoorziening. Dat zorgt ervoor dat de energiekosten per maand van de familie van Wissen-Cummins nog maar zo'n 30 euro bedragen.

Toekomst
"En dat is nog niet alles, want er zijn genoeg toekomstplannen te bedenken!", aldus Angelique. "Zo denken we nog aan een plug-and-play systeem van twee zonnepanelen voor op de schuur. Hiervoor is geen aanpassing in de meterkast nodig, omdat het systeem werkt met een stekker in het stopcontact." Deze twee extra zonnepanelen zijn voor eigen gebruik, zodat ze wellicht in de toekomst nog een infraroodpaneel kunnen plaatsen om de woning te voorzien van extra warmte. Naast alle mogelijkheden op duurzaamheidsgebied voor eigen gebruik, deelt Angelique ook haar kennis met de mensen in haar omgeving. Tot slot zegt Angelique hierover: "Er is zoveel wat je zelf kan doen. Ik maak mensen dan ook graag bewust van de kleine aanpassingen die ze zelf in de hand hebben en die een groot effect kunnen hebben!"

 

Uitgelicht

Zoeken