Inbrekers gaan niet op vakantie

Marjolein Nollen

Nu ons land weer gaat genieten van hogere temperaturen, zwaaien overal de ramen en deuren open. Waakzaamheid is echter geboden. Want gelegenheid maakt de dief. De politie wil er alles aan doen om inbrekers te pakken. Maar ook bewoners moeten extra alert zijn.

Soms wordt het de inbreker wel heel gemakkelijk gemaakt. Open achterpoorten, een ladder naast een raam of de huissleutel aan een spijkertje in de schuur. Een ander makkelijk doelwit voor hen zijn natuurlijk de huizen waarvan de bewoners op vakantie zijn.  Veel mensen weten inmiddels wel dat het verstandig is om door de buren de post van de mat te laten halen. Maar vraag hen dan ook om deze ergens uit het zicht neer te leggen. Een grote stapel post op tafel laat ook weinig te raden over.

Vermeld nooit in je voicemail dat je op vakantie bent. Laat de planten gewoon staan en schakel een tijdschakelaar in, zodat op gezette tijden het licht aanspringt. Veel mensen zien de vakantie ook als goede gelegenheid om de diepvries te ontdooien. Onverstandig, als de open laden of deur vanaf de straat te zien zijn.
In plaats van via social media wereldkundig te maken dat je op vakantie bent is het wel goed om de buren op de hoogte te stellen. Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen. Veel aanhoudingen voor woninginbraak gebeuren dankzij de alertheid van buurtbewoners. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen.

Voor tips waaraan u moet denken als u op vakantie gaat, kunt u terecht op www.waakvoorinbraak.nl.

 

Uitgelicht

Zoeken