Meer kleur in Componistenstaete in Roermond

Marjolein Nollen

De gemeenschappelijke hallen kunnen wel wat meer kleur gebruiken. Laten we die witte wanden opfleuren met kunstwerken, bedachten enkele bewoners van de Componistenstaete aan de Gershwinstraat in Roermond.

Een beetje hulp
Het idee was geboren, maar hoe dit nu aan te pakken? Een werkgroep van enthousiaste bewoners die wilden meedenken was snel gevormd. Zij dienden een aanvraag in bij het Leefbaarheidsfonds van Wonen Limburg om dit financieel mogelijk te maken. De werkgroep werd ondersteund door de opbouwwerker van Wel.kom bij het organiseren en uitvoeren van dit project.

Inspiratie door twee kunstschilders
Op donderdag 9 januari 2014 kwamen de bewoners bij elkaar om hun idee verder uit te werken. Daarbij waren ook twee kunstschilders (Peter Visschers en Margriet Geraets uit Posterholt) uitgenodigd om mee te denken over een thema voor de schilderijen. Geïnspireerd door de voorbeelden, kozen de bewoners unaniem voor het thema ‘natuur van buiten naar binnen’. Nadat de schetsen klaar waren, werden alle bewoners van de flat uitgenodigd om hun stem uit te brengen over welk ontwerp zij graag op hun eigen etage wilden.

Schilderen in het winkelcentrum
De kunstschilders konden aan de slag met de werken. Ze gingen aan het werk op een bijzondere locatie, namelijk in een leegstaande ruimte in het winkelcentrum de Donderie in Donderberg. Bij het doen van de dagelijkse boodschappen konden de bewoners zo steeds de vorderingen van ´hun´ schilderijen volgen. Ook ander winkelend publiek had veel belangstelling en liep regelmatig het atelier binnen uit nieuwsgierigheid.

De contacten versterkt
De werkgroep heeft zich maandenlang achter de schermen ingezet voor de organisatie van dit project. Op donderdag 17 juli was het dan  zover dat de schilderwerken konden worden onthuld voor alle bewoners van de Componistenstaete én de kunstschilders. Onder het genot van een hapje en een drankje was er daarna een gezellig samenzijn. De bewoners van de flat raakten enthousiast met elkaar aan de praat en er ontstonden nieuwe ideeën om samen iets te ondernemen. De werkgroep is verschrikkelijk trots op het prachtige resultaat waar bewoners elke dag van kunnen genieten. Het was een leuke avond waarbij bewoners gezellig gepraat hebben. De contacten in de flat worden door deze avond versterkt. Bewoners spreken nu vaker met elkaar en komen sneller naar elkaar toe wanneer er iets is.

 

Uitgelicht

Zoeken