‘s Zomers verbouwen, comfortabel de winter in

Marjolein Nollen

De afgelopen 3 jaar heeft Wonen Limburg zo’n 1850 huurhuizen energetisch verbeterd. Gemiddeld wordt met deze energieprojecten een energielabelsprong gehaald van 3 labels naar een label B. In 2014 zijn nog eens 250 huizen aan de beurt, bovenop de woningen die energieneutraal gerenoveerd worden in het project de ‘Stroomversnelling’.

Het pakket maatregelen in de energieprojecten bestaat uit dakisolatie, nieuwe kozijnen, HR++ glas, spouw- en vloerisolatie en een nieuwe cv-ketel. Na de energetische ingreep wordt gemiddeld 21% in het gasverbruik bespaard. Bestuurder Wim Hazeu: “Met deze ingrepen kunnen we de energierekening van onze huurders in toom houden, houden onze woningen hun waarde en dragen we bij aan een gezonde toekomst voor iedereen.”

Huurdersorganisaties
Wij voeren de energieprojecten per cluster van een aantal woningen uit. Als een cluster meer dan 10 bewoners bevat, moet 70% van de huurders instemmen met de werkzaamheden. De huurdersorganisaties nemen in de voorlichting een belangrijke rol op zich. Mede dankzij hun hulp is het benodigde percentage bijna overal ruimschoots gehaald.

Verduurzaming bezit
Het verduurzamen van het woningbezit staat hoog op onze agenda. Wim Hazeu: “De energierekening is voor veel mensen een steeds groter wordend onderdeel van de woonlasten. De verdere stijging van die lasten willen we waar mogelijk beperken.” Daarom doen we, naast onze eigen energieprojecten, ook mee met het landelijke project de Stroomversnelling waarmee het de bedoeling is dat in 2020 111.000 huurhuizen in Nederland energieneutraal verbouwd zijn en energetisch gezien dus zelfvoorzienend kunnen zijn. Wonen Limburg wil daarin 1.000 woningen voor haar rekening nemen. De eerste pilotwoningen in Melick zijn eerder dit jaar al opgeleverd. Vandaag wordt gestart met de 3e serie proefwoningen.

In 2013 hebben we daarnaast ruim 570 woningen voorzien van in totaal een kleine 2500 zonnepanelen. Dat is inclusief 161 huurders die via het samenwerkingsverband Zonnig-Limburg zelf de panelen aanschaften met een bijdrage van de Provincie en van Wonen Limburg.

Wij streven ernaar in 2020 ons hele woningbezit voorzien te hebben van een gemiddeld energielabel B.

Comfortabel de winter in
Naar verwachting zijn de werkzaamheden van de energieprojecten voor 2014 eind oktober afgerond. De ruim 200 huizen gaan dan met een verbeterd energielabel de winter in.

 

Uitgelicht

Zoeken