Ondanks generatiekloof gaan jong en oud goed samen

Marjolein Nollen

Project Kamers met Uitzicht blijkt na een half jaar succesvol. Jong en oud wonen sinds een half jaar samen in de torenflat Vogelsbleek in Weert. En dat gaat bijzonder goed. Het leeftijdsverschil tussen de jongste en oudste bewoner is aanzienlijk. Hier kun je dan ook gerust spreken van een generatiekloof. Maar desondanks wonen jong en oud er heel fijn samen.

Begeleiding naar zelfstandigheid
De 7 jongeren in de torenflat, allemaal in de leeftijd van 19-23 jaar, hebben om diverse redenen moeite om zelf de stap te zetten naar zelfstandigheid. Het project Kamers met Uitzicht helpt deze jongeren op weg. Dankzij de begeleiding van Punt Welzijn, Wonen Limburg en de Gemeente Weert lukt het hen om op eigen benen te staan. In de torenflat Vogelsbleek (niet te verwarren met de sloopflat Van Berlo Heem) bewonen ze ieder een eigen appartement en krijgen ze de kans om toe te werken naar de situatie waarbij ze volledig voor zichzelf kunnen zorgen. Deze begeleiding is tijdelijk. Mocht na een jaar blijken dat alles goed is gegaan, dan krijgen de jongeren de kans om elders zelfstandig te gaan wonen.

Goede buren
De seniorenflat Vogelsbleek kwam deels leeg te liggen, nadat de betreffende zorginstelling naar elders verhuisde. Samen met de Gemeente Weert, Wonen Limburg en Punt Welzijn is gezocht naar een mogelijke invulling van deze woningen. En de oplossing is gevonden in het huisvesten van jongeren volgens het project Kamers met Uitzicht. Hierdoor wonen jong en oud door elkaar. Dat was voor beide partijen in het begin wel even wennen. Maar na een korte aanloopperiode, waarin de nodige hobbeltjes genomen zijn, is iedereen inmiddels aan elkaar gewend. Het contact verloopt heel prettig onderling, waardoor jong en oud nu goede buren zijn.

Meer weten?
Jongeren die ook graag voor dit project in aanmerking willen komen, kunnen zich melden bij Punt Welzijn, via telefoonnummer (0495) 697900. Het project start in januari 2015 weer opnieuw. De huidige jonge bewoners vliegen dan uit en daarmee maken ze plaats voor nieuwe jongeren die ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig wonen.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Sander Loots of Tanja Lesnjak van Punt Welzijn via 0495 - 697900.


 

Uitgelicht

Zoeken