Politie Weert samen met inwoners in actie voor inbraakpreventie

Marjolein Nollen

Dinsdag 2 december gingen Weertenaren samen met drie agenten de wijk in voor het Donkere Dagen Offensief (DDO). Tijdens het offensief stond de preventie tegen inbraken centraal.

preventieactie

Zoeken naar inbraak- en diefstalgevoelige zaken

Ongeveer 20 Weertenaren hadden zich vooraf aangemeld bij de politie om de wijk in te gaan. Ook onze huurders vanuit de bewonersgroep Serviliusstraat en het Woonzorgcomplex Zuyderborgh waren goed vertegenwoordigd. Samen met de wijkagenten en medewerkers van de gemeente trok men verdeeld in 3 groepen door de straten van Keent, op zoek naar inbraak- en diefstalgevoelige zaken.
Lang duurde het niet voordat het kassa was. Onder begeleiding van de politie mochten de Weertenaren in de huid kruipen van een dief. Bij verschillende woningen wist men zonder moeite goederen zogenaamd te ontvreemden. De woningeigenaren waren vergeten deuren en poorten te sluiten. Ook waren vele fietsen en zelfs auto’s niet afgesloten.
De Weertenaren hadden vrij spel en wisten binnen een half uur voor duizenden euro’s aan goederen te ‘stelen’. Niemand die iets had gezien of gemerkt. Vervolgens werden de bewoners geconfronteerd met de diefstal waarmee de ‘slachtoffers’ bewust werden van de gevolgen. Het wordt de dieven heel makkelijk gemaakt in Weert

‘Eigen schuld’

De wijk Keent staat volgens de politie in de landelijke top 5 van wijken waar de meeste diefstallen plaatsvinden. De agenten zijn zo druk met aangiften dat andere zaken blijven liggen. Dat moet anders. De politie wil de diefstalcijfers omlaag brengen. De avond bewees dat een groot deel van de diefstallen te wijten is aan onoplettendheid van de inwoners zelf.
Door het gewoonweg afsluiten van deuren, poorten, ramen en voertuigen kunnen veel inbraken worden voorkomen. Als de Weertenaren vandaag echte dieven waren geweest was men er bijna zeker in geslaagd om tientallen fietsen, een aanhangwagen en zelfs twee auto’s te ontvreemden.

Actie geslaagd

Na de tocht door wijk vond een evaluatie plaats. De buurtpreventie-actie werd unaniem bestempeld als geslaagd. De politie heeft aangegeven dat deze actie een vervolg krijgt in de wijken Moesel en Graswinkel. Hiervoor heeft de politie inmiddels al 26 aanmeldingen ontvangen van inwoners die graag willen meedoen.

 

 

Uitgelicht

Zoeken