Zonnepanelen voor 3.000 huurhuizen in Limburg

Marjolein Nollen

10 Limburgse woningcorporaties, waaronder Wonen Limburg, gaan in drie jaar tijd minimaal 3.000 daken van huurwoningen voorzien van zonnepanelen. Dat doen zij in het samenwerkingsverband Zonnig-Limburg, waarin ook de Provincie Limburg participeert.

De deelnemende Limburgse woningcorporaties vinden het belangrijk de woonlasten voor huurders te verlagen en hun woningbezit te verduurzamen. Daarom willen ze gezamenlijk in 3 jaar tijd minimaal 3.000 huurdaken voorzien van zonnepanelen. Zodat huurders kunnen profiteren van een lagere energierekening en de woningcorporaties bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot.

Direct voordeel
Het principe is eenvoudig. De deelnemende corporatie bepaalt of zij zelf investeert in de zonnepanelen of dat ze dat door een derde partij laat doen. In beide situaties heeft de huurder direct voordeel: de besparing op de energierekening is vanaf de eerste maand hoger dan de eigen bijdrage.

Wonen Limburg kiest ervoor zelf te investeren in de panelen. Dat betekent dat de eigen bijdrage wordt verrekend in de huur.

Welke huizen komen in aanmerking?
Iedere deelnemende woningcorporatie bepaalt zelf welke huizen voor de panelen in aanmerking komen. Wonen Limburg wil in ieder geval zoveel mogelijk huizen bij een wisseling van huurder voorzien van zonnepanelen. Daarnaast wijzen we clusters van woningen aan; huurders van deze woningen worden door ons benaderd met de vraag of ze gebruik willen maken van de panelen. Tot slot hebben we voor huurders die buiten deze opties vallen maar toch graag zonnepanelen willen hebben, een klein potje gereserveerd. Daarvoor geldt op=op.

Eerste panelen nog in 2014
Door als woningcorporaties gezamenlijk op te trekken, kan de inkoop efficiënt plaatsvinden. Het aanbestedingstraject is inmiddels ver gevorderd. Op dit moment werkt Zonnig-Limburg met een beoogd opdrachtnemer de uitrol van het project verder uit. Het streven is eind 2014 de eerste panelen te kunnen leggen. Ook de website www.zonnig-limburg.nl wordt de komende maanden ingericht en voorzien van alle informatie over het project.

Eerder project Zonnig-Limburg
In 2012 startte Zonnig-Limburg al met een eerste project. Toen maakte ze het mogelijk dat ook huurders, net als woningeigenaren, in aanmerking kwamen voor de Limburgse Energie Subsidie (LES) van de Provincie. Daarnaast kregen de deelnemende huurders ook een bijdrage van hun corporatie. Dit eerste project is per 1 juli 2013 beëindigd; 680 huurders namen deel.
 
Deelnemende woningcorporaties
De deelnemende corporaties voor Zonnig-Limburg fase 2 zijn: Antares, Heemwonen, Maaskant Wonen, Maasvallei, Wonen Limburg, Wonen Zuid, Woningbeheer Born-Grevenbicht, Woningstichting St. Joseph Stramproy,  Woningvereniging Nederweert en WoonGoed 2-Duizend.

Meer informatie
Het project Zonnig-Limburg fase 2 is nog niet gestart. De komende weken wordt de uitrol van het project verder uitgewerkt. Zodra er meer informatie is, plaatsen we dat op de website www.zonnig-limburg.nl. Houdt u deze website dus regelmatig in de gaten!

 

Uitgelicht

Zoeken