De wooncoöperatie: de eigen woning voor starters

Ingrid Bekker

Interesse in een koopwoning, maar helaas te weinig financiële ruimte hiervoor? Wonen Limburg gaat in Limburg de kansen van wooncoöperaties onderzoeken. Samen met geïnteresseerde potentiële kopers.

Wonen Limburg biedt met de woonco�peratie aan starters een koopwoning

Eigen woning voor starters binnen handbereik

De wooncoöperatie is misschien wel dé kans voor een starter om een eigen woning te kopen. Want door lid te worden van een wooncoöperatie hoeven starters veel minder geld te lenen voor een compleet huis.
Wonen Limburg wil binnenkort een proef met een wooncoöperatie starten. Met een groepje starters die voor een hypotheek niet genoeg geld bij een bank kunnen lenen. Via een nieuwe constructie kan Wonen Limburg deze starters toch aan een koopwoning helpen.

Een deel kopen, eigenaar van de hele woning

Bij een wooncoöperatie kopen de deelnemers een gedeelte, zo’n 25 tot 30%, direct zelf van de woning. Hiervoor kunnen zij eventueel een lening krijgen of wordt het bedrag betaald met een schenking, van ouders bijvoorbeeld, erfenis of eigen spaargeld. Het overige deel van de koopsom wordt via Wonen Limburg gefinancierd via een bank of mogelijk de Provincie Limburg.
De starter betaalt wel de rente en aflossing van dit overige gedeelte. Het complete rentebedrag mag hij daardoor ook van de belasting aftrekken. De starter wordt vanaf het eerste moment eigenaar van de hele woning. Per geval worden afspraken gemaakt tussen de starter en Wonen Limburg over de overname van de totale hypotheek op termijn.

Geïnteresseerde starters gezocht

Wonen Limburg wil in Noord-Limburg starten met het opzetten van een eerste wooncoöperatie. De deelnemers, 5 tot 10 starters, moeten dezelfde woonplaats hebben. Van deze starters  mag een groot deel minder verdienen dan € 34.000 bruto per jaar.
Het kan gaan om starters die nu huren van Wonen Limburg of starters die samen woningen in eigen beheer willen bouwen.

Waarom de wooncoöperatie voor Wonen Limburg?

Starters op de woningmarkt krijgen bij een bank vaak geen hypotheek. Of hun salaris is te laag of kunnen zij niet genoeg zekerheden bieden om een hypotheekverplichting aan te gaan.
Als zij vervolgens aankloppen bij een woningcorporatie voor een sociale huurwoning, kunnen zij te maken krijgen met een lange wachtlijst.
Wonen Limburg erkent dit, maar kan geen grote aantallen huurwoningen bouwen. De verwachting is namelijk dat over een jaar of 10 de behoefte aan sociale huurwoningen vanwege krimp en vergrijzing flink zal dalen.

De wooncoöperatie zou de oplossing kunnen zijn. Met de nieuwe Woningwet is het opzetten van wooncoöperaties nu mogelijk. Wonen Limburg is klaar voor een proef met de wooncoöperatie en 5 tot 10 starters die wonen in een plaats waar Wonen Limburg actief is.

Als de geschikte groep gevonden, gaan we samen met de deelnemers een wooncoöperatie met bijbehorende statuten opzetten. De kosten hiervan betaalt Wonen Limburg.
Met Wonen Limburg kunnen afspraken gemaakt worden wie het onderhoud van de woning gaat doen. Wonen Limburg neemt niet zelf zitting in het bestuur van de coöperatie, maar zal wel als adviseur betrokken blijven.

Meer weten? Kom naar de informatiebijeenkomst op 26 mei

Kom op 26 mei naar een van de informatiebijeenkomsten in onze buurtwinkels. Dan kunnen we kennis maken en behoeften, kansen en mogelijkheden samen bespreken. Laat ons weten dat u komt via aanmelden@wonenlimburg.nl.
U ontvangt vervolgens een bevestiging met de locatie en tijd van de informatiebijeenkomst.

Uitgelicht

Zoeken