Hoe voorkom ik legionella in huis?

ine

We staan er eigenlijk nooit zo bij stil, maar er is een kleine kans dat u thuis te maken krijgt met een legionellabacterie. Hieronder leest u wat legionella is en we geven u tips hoe u maatregelen kunt treffen om een legionellabesmetting te voorkomen.

douchekop

Wat is legionella?

Legionella wordt veroorzaakt door een bacterie die overal in leidingwater kan voorkomen, onder andere in openbare gebouwen, thuis en ook op vakantiebestemmingen. De bacterie kan een bedreiging voor de gezondheid vormen als het water langere tijd stil heeft stilgestaan en wanneer het water een temperatuur tussen 25 en 60 graden Celsius heeft.
De besmetting kan alleen plaatsvinden via de longen door het inademen van zeer kleine druppeltjes water in de lucht in de vorm van nevel. Het drinken van water levert geen gevaar op.
De meeste mensen die met legionella besmet raken, voelen zich enkele dagen grieperig zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Soms kan de besmetting echter uitmonden in een zware longontsteking en dan is gebruik van antibiotica noodzakelijk. Voor oudere mensen of mensen met een lage weerstand is het voorkomen van legionella dan ook belangrijk.

Welke maatregelen tref ik in huis?

• Zorg ervoor dat de temperatuur van de warmwatervoorziening minimaal 60 graden Celsius is. De bacterie kan namelijk niet leven bij temperaturen boven de 60 graden Celsius. U kunt met een thermometer meten hoe hoog de temperatuur van uw hete, ongemengde (douche)water is.
• Als u enkele dagen weg bent geweest, spoel dan bij thuiskomst de leidingen goed door met koud en heet water totdat het water écht koud óf heet is. Voorkom verneveling en ventileer de ruimte goed.
• Als uw luchtbevochtiger werkt met verneveling, is er een risico. Door er afgekoeld water in te doen en de luchtbevochtiger wekelijks schoon te maken en te verversen, kunt u het risico van besmetting voorkomen.
• Het water van een plantenspuit die in de zon heeft gestaan geeft grote risico’s. Gebruik altijd vers water en gooi na gebruik de plantenspuit leeg.
• Het is belangrijk een tuinslang na gebruik goed leeg te laten lopen. Spoel bij gebruik eerst de slang krachtig door en voorkom verneveling. Dit kan door de uitloop onder water te houden of bijvoorbeeld de emmer af te dekken met een dweil. Voorkom directe verneveling.
• Geen besmettingsgevaar vormen: koffiezetapparaten, stroomstrijkijzers, ligbaden, verdampingsbakjes aan de radiator en de airconditioning van uw auto.

Met eenvoudige middelen kunt u zelf dus voorkomen dat er een mogelijke besmetting plaatsvindt. Wilt u meer weten, kijk dan op www.rijksoverheid.nl en zoek op legionella.

Uitgelicht

Zoeken