Eerste zonnepanelen Zonnig-Limburg gelegd

esther

Op vrijdagmiddag 26 juni deden kinderen van basisschool De Octopus in Swalmen hun uiterste best om zo snel mogelijk het vermogen van een zonnepaneel bij elkaar te fietsen. Ook gedeputeerde Daan Prevoo en bestuurder van woningcorporatie WoonGoed2-Duizend, Karel Boonen, gingen de strijd met elkaar aan. WoonGoed2-Duizend is, net als Wonen Limburg, een van de tien Limburgse corporaties die gezamenlijk minimaal 3.000 huurhuizen willen voorzien van zonnepanelen via het samenwerkingsverband Zonnig-Limburg. Afgelopen vrijdag werd gevierd dat de eerste panelen gelegd zijn. Op 13 juli krijgen de eerste huizen van Wonen Limburg zonnepanelen op het dak via het project Zonnig-Limburg.

d

De heer en mevrouw Heijman en de familie  Kouly uit Swalmen behoren tot de eerste huurders die zonnepanelen op hun dak kregen. Zij ontvingenenthousiast de genodigde gasten om deze mijlpaal te vieren. Na een korte toelichting op het project Zonnig-Limburg door Karel Boonen en het benadrukken van het belang van gebruik van duurzame energie door gedeputeerde  Daan Prevoo, mochten de kinderen van De Octopus van start met fietsen. Anna van den Essen wist in één minuut het meeste aantal Watt bij elkaar te  fietsen.

Karel Boonen: “Het gebruik van duurzame energie  wordt steeds essentiëler. Daarom vinden we het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren wat duurzame energie is. Vandaar dat we De Octopus erbij betrokken hebben. Donderdagmiddag 25 juni gaven we vanuit Zonnig-Limburg  al een gastles over duurzame energie aan de kinderen van de groepen 6 en 7. En dan is het natuurlijk ook leuk om hen deel te laten nemen aan het feestelijke programma bij de viering van de eerste paneellegging. ”

Zonnig-Limburg
Zonnig-Limburg is een samenwerkingsverband van tien Limburgse woningcorporaties die huurders de mogelijkheid bieden om zonnepanelen op hun dak te laten leggen. De huurder heeft hierbij direct voordeel: de besparing op de energierekening is vanaf de eerste maand hoger dan de eigen bijdrage. De eerste huurhuizen zijn nu voorzien van de panelen. In totaal willen de corporaties in drie jaar tijd op minimaal 3.000 huurhuizen zonnepanelen laten installeren. Dat realiseren ze in nauwe samenwerking met Tautus die, in samenspraak met de woningcorporaties, de plaatsing van de zonnepanelen organiseert.

In 2012/2013 konden huurders zelf, ook via Zonnig-Limburg, met behulp van een gunstige regeling zonnepanelen voor hun huurwoning aanschaffen. Deze regeling stopte in juli 2013. De Limburgse woningcorporaties gingen vervolgens op zoek naar een alternatief. Gedeputeerde Daan Prevoo: “We zijn erg blij dat de corporaties een goed alternatief gevonden hebben. Hiermee wordt weer een impuls gegeven aan het gebruik van duurzame energie in Limburg. De Provincie Limburg steunt dit vervolgproject dan ook weer van harte.”

Bekijk hier het TV-item van RTV Roermond.

Uitgelicht

Zoeken