Inwoners Gemeente Horst aan de Maas en huurders Wonen Limburg gaan samen energie besparen

jessica

Op vrijdag 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, is de 5de editie van de Klimaatverbond Energy Battle van start gegaan! In deze battle gaan 19 gemeenten de uitdaging aan om zoveel mogelijk energie te besparen. Ook Horst aan de Maas doet mee met drie teams. Het team Huurders van Wonen Limburg heeft de competitie afgetrapt.

Aftrap Energy Battle Horst 2015

Deelnemers Toon van Rens (l) uit Melderslo en Mart Heldens uit Hegelsom bereiden zich voor op de Energy Battle.
 

Gemeente, Wonen Limburg en woningeigenaren Grubbenvorst doen mee

De Energy Battle is een landelijke energiebesparingswedstrijd voor gemeenten. Per gemeente proberen drie of meer teams van inwoners om thuis zoveel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. Dit jaar doen drie teams uit Horst aan de Maas mee: het team Huurders van Wonen Limburg, het team Woningeigenaren Grubbenvorst en het team Werknemers van Gemeente Horst aan de Maas, onder wie wethouder Birgit op de Laak.

Een battle in drie rondes

Met behulp van een energiedisplay, de Wattcher, krijgen de deelnemers inzicht in hun elektriciteitsverbruik. Elke deelnemer krijgt gedurende vier weken de Wattcher in huis. Na vier weken worden de Wattchers doorgegeven aan het volgende team. Zo worden er drie rondes gespeeld. Het team Huurders, onder leiding van Toon van Rens, nam afgelopen vrijdag 9 oktober als eerste de displays in ontvangst. Toon is enthousiast over de Energy Battle: “Goed dat we in de Gemeente Horst aan de Maas aan dit initiatief deelnemen. Het lijkt ons erg leuk en interessant om te kijken wat eruit komt.”

Bewust van energieverbruik

Zowel de Gemeente Horst aan de Maas als woningcorporatie Wonen Limburg onderstrepen het belang van energiebesparing. Ze grijpen deze wedstrijd aan om meer bewoners bewust te maken van hun eigen energieverbruik. Wethouder Birgit op de Laak gaat zelf ook energie besparen. “Energiebesparing is een groot en belangrijk thema in de klimaatdoelstellingen. Meedoen aan de Energy Battle is een uitgelezen kans om er in eigen huis ook gewoon mee aan de slag te gaan. Benieuwd wat ik nog kan besparen!”

Ook bestuurder Wim Hazeu van Wonen Limburg juicht dit initiatief toe. “Als woningcorporatie zetten we ons enorm in om de woonlasten voor onze huurders zo laag mogelijk te houden. Daarom investeren we ook fors in het energetisch renoveren van onze woningen. Maar dat is slechts één zijde van de medaille. Daarna is het aan de bewoner hoe hij of zij hiermee om gaat. Vandaar dat het stimuleren van energiebewustzijn ook hoog op onze agenda staat.”

Uitslag bekend op 5 februari 2016

Op 5 februari 2016, de Greenchoice Warme Truiendag, wordt bekend gemaakt welke gemeente de meeste energie heeft bespaard. De deelnemers van het winnende team krijgen een doos met energiebesparende producten.

Resultaten voorgaande Energy Battle

De afgelopen jaren hebben 35 gemeenten meegedaan met ruim 1.000 huishoudens. Zij hebben een besparing van gemiddeld 15% gerealiseerd. Dat komt neer op ruim 700 ton CO2 of omgerekend ruim € 275 euro per deelnemer per jaar.

 

Uitgelicht

Zoeken