Afspraken over huren in Horst aan de Maas

esther

De gemeente Horst aan de Maas, woningcorporaties Wonen Limburg en Woonwenz en de Huurdersvereniging Noord-Limburg hebben afspraken gemaakt over het wonen in Horst aan de Maas. In strategische prestatieafspraken hebben zij vastgelegd hoe zij de komende jaren (2017-2021) gaan samenwerken. Hiermee wordt invulling gegeven aan het Masterplan Wonen van de gemeente. Het gezamenlijke doel: goed wonen en voldoende passende huurwoningen, nu en in de toekomst.

Horst

 

100 extra sociale huurwoningen
De samenwerkingspartners hebben afgesproken dat er in de komende tien jaar ongeveer 100 sociale huurwoningen bij komen in Horst aan de Maas. Bijzonder is vooral de samenwerking en gezamenlijke inspanningen die daarbij gedaan worden. Concrete plannen voor nieuwe woningen zijn er al in de Afhang in Horst, De Comert in Grubbenvorst en Achter de Pastorie in Melderslo.

Sociale huurwoningen in de dorpen
Daarnaast spelen gemeente en Wonen Limburg in op de concrete (tijdelijke) behoefte aan huurwoningen in de kleine kernen. We werken een innovatief plan uit - werknaam ‘5 plus, 5 min’ - waarbij in een aantal dorpen enkele nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Tegelijkertijd worden er per dorp evenveel woningen aangewezen die op langere termijn worden gesloopt. In welke dorpen in Horst aan de Maas dit plan wordt uitgevoerd en om hoeveel woningen het per kern gaat, moet nog worden bepaald. Bij de uitwerking wordt ook de Provincie Limburg actief betrokken.

Aankoop woningen voor statushouders
In de prestatieafspraken is ook opgenomen dat de gemeente Horst aan de Maas, verspreid over de gemeente, woningen gaat aankopen voor de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Wij verhuren de woningen namens de gemeente aan deze statushouders via een zogenaamd ‘ontzorgingsarrangement’* [1].  Daarmee wordt de druk op de sociale huurmarkt in de gemeente kleiner. Dit instrument werd in Horst aan de Maas vorig jaar voor het eerst ingezet bij een particuliere woning.

Duurzamer maken van woningen
In 2017 worden 63 huurwoningen in Horst aan de Maas verduurzaamd. Dat wil zeggen dat deze worden gerenoveerd naar gemiddeld energielabel B. Bijvoorbeeld door dakisolatie, spouwisolatie, nieuwe kozijnen en ramen. Een duurzame woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu.

 

* [1] Het ontzorgingsarrangement voor een particuliere woning houdt in dat een leegstaande woning aan statushouders wordt verhuurd. Wonen Limburg helpt tegen een kostendekkende vergoeding bij de verhuur en het beheer. De huur wordt betaald aan de eigenaar van de woning; in dit geval de gemeente. De eigenaar blijft verantwoordelijk en treedt op als verhuurder in formele zin.

 

Uitgelicht

Zoeken