Theo, een man met passie voor energie

jessica

“Natuurlijk wil ik wel wat vertellen over mijn werk als Energiecoach!”, luidde de enthousiaste reactie van energiecoach Theo van de Laar. En nu zit hij voor ons, een man met een vriendelijk gezicht en ogen die voortdurend glinsteren. Theo is een man met passie voor alles wat hij doet. Sinds juni vorig jaar zet hij zich in als energiecoach voor Wonen Limburg. En dat bevalt hem heel goed.

Energiecoach Theo

Theo heeft altijd wel affiniteit gehad met energie. Maar sinds hij de opleiding voor energiecoach heeft gevolgd, gaat hij hier zelf nog veel bewuster mee om. Dit probeert hij over te brengen op andere mensen. Op onze vraag hoe het eigenlijk zo is gekomen dat hij energiecoach is geworden, reageert hij trots. “Een hele tijd geleden was ik als bewoner betrokken bij een project, waarbij onze woningen door Wonen Limburg energetisch gerenoveerd zouden worden. Hier was aanvankelijk veel weerstand bij de bewoners. Ik heb toen aangeboden om persoonlijk bij alle bewoners langs te gaan en het gesprek te voeren. Dit vond Wonen Limburg goed. En het resultaat was dat iedereen uit het woongebouw uiteindelijk instemde met de energetische maatregelen. De huismeester attendeerde mij vervolgens op een flyer waarin Wonen Limburg de oproep deed voor energiecoaches. Daar heb ik me toen voor opgegeven, en nu zit ik hier.”

“Mensen zijn verbaasd hoeveel ze kunnen besparen”

Het leukste aan zijn job vindt Theo als hij bij mensen thuis komt die nog niets weten over energiebesparing. Daar valt vaak het meeste te besparen en de mensen zijn daar erg blij mee. “Mensen zijn soms echt verbaasd over hoeveel ze nog kunnen besparen. Samen lopen we dan de hele woning door om te kijken wat er mogelijk is. Door bijvoorbeeld alle verlichting te vervangen door LED-lampen en door eens wat vaker lampen en apparatuur uit te doen als ze niet nodig zijn, kan het hen zomaar enkele tientjes per maand schelen”, vertelt Theo. Maar niet altijd wordt zijn advies vanzelfsprekend ter harte genomen. Zo was hij onlangs bij een bewoner met een enorm aquarium in de woonkamer. “Ja, die mocht echt niet weg van die meneer. En dat snap ik ook, want dit was zijn grote passie. Maar ik heb hem er wel van bewustgemaakt hoeveel geld zo’n aquarium eigenlijk kost aan elektriciteit. Deze staat bovenaan in de top 10 van veelgebruikers, naast jacuzzi’s en biertenders.”

Naast zijn werk als energiecoach geeft Theo ook nog een paar uur les in techniek op het Raayland College in Venray. En is hij fanatiek betrokken bij Veilig Verkeer Nederland. Echt een ‘bezige bij’ dus!

Meer tips om te besparen

Getriggerd door die tientjes per maand vroegen we Theo of hij nog meer besparingstips heeft. Theo gaf ons de volgende tips, die heel eenvoudig tot een aardige besparing kunnen leiden:

  • Trek telefoonladers uit het stopcontact als ze niet gebruikt worden. Ze verbruiken namelijk constant stroom.
  • Doe de wekkerradio weg, als je - zoals veel mensen - toch altijd je mobiele telefoon op je nachtkastje hebt liggen.
  • Ventileer je woning goed en regelmatig, anders wordt de binnenlucht vochtig. En vochtige lucht is lastig te verwarmen, waardoor dat langer duurt en dus meer geld kost.
  • En denk eens aan het plaatsen van zonnepanelen. Dit levert aardig wat op; meer dan dat het kost.

Gratis energiecoach

Energiecoaches zoals Theo  komen vrijblijvend langs bij huurders van Wonen Limburg. Men kan Wonen Limburg bellen om een afspraak aan te vragen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat nieuwe bewoners, tijdens een nazorggesprek met Wonen Limburg, aangeven interesse te hebben in een bezoek van de energiecoach. “Ik maak ook ’s avonds afspraken, want soms kunnen mensen alleen maar in de avond vanwege hun werk en zo. Zolang ik het allemaal kan combineren, blijf ik dit doen,” geeft Theo aan. “Want ik vind het hartstikke leuk om mensen te helpen.”  

Wilt u meer weten?

Bent u geïnspireerd door het verhaal van Theo? Onze energiecoaches informeren u graag over de mogelijkheden voor energiebesparing in uw woning. Of lijkt het u zelfs interessant om zelf aan de slag te gaan als energiecoach? Neem dan contact op met het WoonAdviesTeam van Wonen Limburg, via energiecoach@wonenlimburg.nl of per telefoon 088 – 385 0800.  

 

Uitgelicht

Zoeken