De partners van Schuttersveld: “Dit is de maatschappij in het klein”

Marian Gielen

In het nieuwste nummer van ons bewonersblad In de buurt van leest u over een bijzonder, nieuw woongebouw: Schuttersveld. Vroeger was het een verzorgingshuis. Nu is het een woonplek voor onder meer jongeren. Én een thuis voor een aantal zorg- en welzijnsorganisaties. Hun verhaal leest u hier.

Schuttersveld

Leon Tobben en Marina Rovers, MET GGZ:
“Onze cliënten en de buurt kunnen aan elkaar wennen”

“In Schuttersveld gaat MET GGZ bewoners begeleiden die nu nog niet zelfstandig kunnen wonen. Omdat ze problemen hebben met hun geestelijke gezondheid. Het is de bedoeling dat zij op den duur wél weer helemaal zelfstandig kunnen wonen. Schuttersveld is een mooie stap richting die zelfstandigheid. In Schuttersveld hebben onze cliënten een eigen woning met keuken en badkamer. Ze kunnen dus alles zelf doen, maar wel onder begeleiding.  

Steeds meer mensen zelfstandig
Door wijzigingen in de wetgeving moeten steeds meer mensen zelfstandig gaan wonen. Mensen die vroeger beschermde woonruimte hadden. Dat gaat niet vanzelf. Het is belangrijk dat deze mensen leren om weer mee te doen in de maatschappij. In Schuttersveld hebben ze straks contacten met andere bewoners. En met de rest van de buurt. Ze werken bijvoorbeeld in de tuin en maken een praatje met de buurman. Of iemand uit de buurt komt koffiedrinken in Schuttersveld en komt daar een van onze bewoners tegen. Dat is prettig voor de bewoner én voor de buurt. Zo kunnen ze aan elkaar wennen.

Ontmoetingsplek in de buurt
Dat contact met de buurt is heel belangrijk. Daar willen we ook veel aandacht aan besteden als de eerste cliënten in Schuttersveld gaan wonen. We hopen dat het echt een ontmoetingsplek wordt in de buurt. Wij vinden Schuttersveld geslaagd als het gebouw één wordt met de buurt.”  


Theo Theunissen, Buro Andersom:
“Schuttersveld is de maatschappij in het klein”

“Samen met Wonen Limburg begeleiden we al jaren mensen bij hun huisvesting. Het gaat om mensen die vaak ingewikkelde problemen hebben. Ze hebben bijvoorbeeld op straat geleefd of in de gevangenis gezeten. Deze mensen komen niet zomaar in aanmerking voor een huurhuis. Eerst maken ze gebruik van een tijdelijke woonplek. Daar krijgen ze van ons de nodige begeleiding. We helpen ze bijvoorbeeld van hun geldschulden af te komen. Of van een verslaving of een andere ziekte. Als ze er klaar voor zijn, kunnen ze doorstromen naar een ‘gewoon’ huurhuis.

De buurt betrekken
In Schuttersveld hebben we straks acht woonruimtes voor deze doelgroep. Deze mensen moeten vaak opnieuw leren hoe ze zich in de maatschappij moeten gedragen. In Schuttersveld komen ze vanzelf andere mensen tegen. Zowel in het gebouw als daarbuiten. We willen de buurt ook heel actief betrekken bij Schuttersveld. Door mensen uit te nodigen op de koffie bijvoorbeeld. Het staat iedereen vrij om langs te komen. Eigenlijk is Schuttersveld voor onze bewoners een soort maatschappij in het klein, voordat ze de stap kunnen zetten naar de grote maatschappij.”

 

Frank Nelissen, Logeerhuis Kapstok:
“We staan open voor wat er op ons afkomt”

“Wij zijn de enige organisatie die ook al in het ‘oude’ Schuttersveld zat. Voor ons was die omgeving heel prettig. Wij verzorgen mensen die thuis worden ondersteund door mantelzorgers. Dat zijn vrienden of familieleden die zelf de zorg voor een dierbare op zich nemen. Het is zwaar om mantelzorger te zijn. Daarom kan degene die wordt verzorgd een tijdje bij ons logeren. Zodat de mantelzorger rust heeft.

Rustige omgeving
Wij kunnen die mensen het beste opvangen in een rustige omgeving. Daarom had Schuttersveld van ons niet per se hoeven veranderen. Daar moet ik eerlijk over zijn. Natuurlijk proberen we er het beste van te maken. We hebben veel contact met de andere organisaties die in Schuttersveld aan de slag gaan. We zullen in elk geval open staan voor wat er op ons afkomt. Wie weet gaat het werken.”

 
Albert Verschuren, Allerlei:
“Er moet léven in het gebouw zitten!”

“In Schuttersveld zijn wij verantwoordelijk voor het restaurant. Voor ons zijn koken, eten en drinken manieren om ervoor te zorgen dat iedereen meedoet. Het restaurant heeft echt een maatschappelijke functie. Iedereen is er welkom, zodat de buurt kan kennismaken met Schuttersveld. We hebben bijvoorbeeld al een afspraak met een historische-fotoclub. Die komt straks elke maand een keer in het restaurant bijeen. Om samen met de buurt oude foto’s te bekijken. En zo samen op zoek te gaan naar het oude Venray.

Werkervaring opdoen
Een restaurant is natuurlijk ook een werkplek. Ik hoop dat wij met ons vakmanschap andere mensen kunnen inspireren. Misschien kunnen sommige bewoners bij ons werkervaring opdoen. Die samenwerking maakt Schuttersveld juist zo mooi.

Elkaar versterken
We kunnen de andere partners op allerlei manieren helpen. Met een maaltijdservice bijvoorbeeld. Met een borreluurtje voor vrijwilligers. Of een koffie- en theemoment. Als we elkaar op die manier versterken, weet ik zeker dat Schuttersveld een succes wordt. Hoe dat succes eruitziet? Als we zonder verlies kunnen draaien. Maar vooral: als er léven in het gebouw zit!”   

 

Uitgelicht

Zoeken