Eerste aardgasloze nieuwbouwwoningen Wonen Limburg in de gemeente Peel en Maas

sjuul

Eind september zijn acht zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen aan de Carolusstraat in Helden in gebruik genomen. Het zijn de eerste nieuwbouwwoningen die bouwbedrijven Jongen voor Wonen Limburg heeft gebouwd waar geen gas wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning of voor het koken. Hiermee is een waardevolle stap gezet om de ambitie van Wonen Limburg – zo veel mogelijk woningen aardgasloos in 2030 - waar te maken. Afgelopen week bezocht de corporatie de bewoners.

Carolusstraat gemeente Peel en Maas

 

Afgelopen week bezochten we de bewoners. ‘We waren uiteraard benieuwd naar de eerste ervaringen die de bewoners de afgelopen maanden hebben opgedaan in hun zelfvoorzienende nieuwe huis. Daarnaast legden we de nieuwe, slimme installaties en het monitoringssysteem mijnenergiebundel.nl. uit. En boden we inzicht in wat deze resultaten nu eigenlijk voor hen betekenen.’ aldus Cynthia Tuitjer, beleidsadviseur. Met deze nieuwe inzichten zetten we samen met de bewoners vervolgstappen om de voorlichting en het gebruik van de installaties in de woning verder te optimaliseren. Niet alleen leveren we hiermee een bijdrage aan de verlaging van CO2-uitstoot, maar merkt de bewoner dit ook in de maandelijkse woonlasten door besparing in het energieverbruik.

Zeer energiezuinig
In deze woningen wordt voor de verwarming van de woning, en ook voor het koken, geen gas gebruikt. De op het dak aangebrachte zonnepanelen en een luchtwarmtepomp zorgen voor de benodigde energie. Voor deze voorzieningen betalen de bewoners ons, in plaats van de traditionele energierekening, een basis energiebijdrage, de zogenoemde Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Deze EPV vergoeding is nodig om de extra investering te kunnen bekostigen.
De huurders ontvangen overigens nog wel een kleine rekening van de elektraleverancier voor vastrecht en netwerkkosten. Gebruikt de bewoner méér energie dan de huurwoning opwekt? In dat geval betaalt de bewoner bij voor het extra gebruik. Verbruikt de bewoner minder elektriciteit? Dan krijgt deze bij de meeste energieleveranciers geld terug. Deze woningen maken geen gebruik meer van de gasaansluiting.

‘De voorraad fossiele brandstof is eindig. Op basis van die schaarste zullen de energiekosten naar verwachting in de toekomst blijven stijgen. En daarmee ook de woonlasten van onze huurders. Reden voor ons om te kiezen voor het bouwen van woningen, die waar mogelijk niet meer afhankelijk zijn van traditionele energiebronnen. Deze nieuwe generatie woningen voorzien zelf in hun energiebehoefte en gebruiken geen gas. Een win-win situatie; minder CO2 uitstoot én lagere woonlasten voor onze huurders’, aldus Wim Hazeu, bestuurder van Wonen Limburg.

 

Energiecoach
Huurt u bij ons en bent u ook benieuwd of u kunt besparen op uw energiekosten? Onze energiecoaches adviseren u graag! Neemt u hiervoor contact op met ons via het WoonAdviesTeam (088 - 3850 400, post@wonenlimburg.nl) of loop even binnen bij één van onze buurtwinkels.

Naast de woningen aan de Carolusstraat in Helden bouwen we momenteel aan het tweede aardgasloze nieuwbouwproject in Urmond. In het voorjaar van 2018 worden hier 20 woningen opgeleverd.

 

 

Uitgelicht

Zoeken