ISTA is getroffen door een cyberaanval

esther

Er is een aanval geweest op het digitale systeem van ISTA. ISTA is een leverancier van Warmtelevering Wonen Limburg (onderdeel van Wonen Limburg). We weten momenteel nog niet precies wat er gebeurd is, maar ISTA laat het volgende op haar website weten: “Na onderzoek van de meest relevante IT-systemen, gaan wij er op dit moment van uit dat deze gegevens niet in noemenswaardige mate in handen van de aanvaller zijn gekomen.”

Cyberaanval bij leverancier Ista

Wie is ISTA?
ISTA meet het verbruik van energie, warmte en water. Het maakt hiermee de afrekening stookkosten voor bewoners in gebouwen met een gezamenlijke energie-installatie mogelijk. Bij Wonen Limburg is dat ondergebracht in Warmtelevering Wonen Limburg.

Warmtelevering Wonen Limburg is klant bij ISTA
Ongeveer 2500 huurders van Wonen Limburg ontvangen, namens Warmtelevering Wonen Limburg, de eindafrekening stookkosten van ISTA. Dat betekent dat ISTA beschikt over enkele persoonsgegevens van deze huurders.  

Wat is er gebeurd? 
Het hoofdkantoor van ISTA in Duitsland heeft te maken gehad met een cyberaanval. ISTA laat momenteel door een expertteam onderzoeken wat de eventuele schade is. Maar tot nu lijkt het erop dat de gegevens van onze huurders veilig zijn. ISTA heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de hoogte gebracht en heeft aangifte gedaan bij de politie. Ook heeft Wonen Limburg voor de zekerheid melding gemaakt bij de AP.

Uw gegevens zijn waarschijnlijk veilig
Toch vinden wij het belangrijk om u hierover te informeren. We weten het immers nog niet zeker. 

Wat merkt u er verder van?
ISTA is momenteel wellicht minder goed bereikbaar. Het kan dus zijn dat u minder snel geholpen wordt dan normaal.

Wonen Limburg neemt de privacy van huurders heel serieus
Wij gaan nauwkeurig om met uw gegevens en uw privacy. Wonen Limburg, en daarmee ook Warmtelevering Wonen Limburg, werkt volgens de normen van de BIC, de Baseline Informatiebeveiliging (woning)Corporaties en de AVG. Dit betekent dat we uw gegevens technisch goed beveiligen en dat we zorgvuldig werken. Ook met onze leveranciers hebben we de vereiste contractuele afspraken voor het verwerken van uw persoonsgegevens.

Houd onze website in de gaten
Zodra we meer weten, informeren wij u op deze website.

Wat kunt u altijd al doen voor uw eigen veiligheid?
Pas op voor valse mails, sms en what’s app berichten en valse telefoongesprekken. Verwijder verdachte e-mails van onbekende afzenders. Open geen links of bestandsbijlagen in e-mails van afzenders die u niet kent. 
Wees alert op berichten van uw bank. Verifieer altijd dat echt uw bank belt of mailt. Hoe u dit kunt doen, staat op de website van uw bank. 

Tips om misbruik gegevens te voorkomen 

 

Uitgelicht

Zoeken