Meer met minder

Meer met minder

Ine Rutten

Voor velen is de crisis nog lang niet voorbij. Er zijn meer mensen die buiten hun schuld zonder werk zitten. Dat kan zorgen voor financiële problemen. Wonen Limburg doet er alles aan om binnen haar mogelijkheden wonen betaalbaar te houden voor de mensen die het minst te besteden hebben. Om de problematiek goed in kaart te krijgen, zijn we een onderzoek gestart naar armoede onder onze huurders. Veel mensen zullen het dit jaar moeten doen met minder. Hieronder vindt u een aantal inspirerende initiatieven van bewoners die meer leuke, goede of nuttige dingen doen met minder geld of middelen.

Van niets iets maken

Spullen die je normaal gesproken niet meer gebruikt nieuw leven inblazen? Mevrouw Van Veghel uit Venray weet daar alles van. Ze maakt van niets iets. Denk aan lege groenteglazen, wijnflessen, oude kopjes, wattenschijfjes, broodzakjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of zij knutselt er iets leuks van. Mevrouw Van Veghel is trouwens niet de enige die dit doet. Op het internet staan tal van inspirerende voorbeelden.

Kwaliteiten bij elkaar brengen

Vereniging Let’s do it in Venray brengt ieders kwaliteiten bij elkaar. Kun je goed poetsen, dan help je met poetsen. Kun je niet goed klussen, dan vraag je daar hulp bij. Of leden ondernemen iets op sociaal gebied, denk aan samen wandelen. Gever en ontvanger zijn beiden lid. De betaling gebeurt niet in euro’s, maar in het betaalmiddel ‘klanken’ via ‘klankencheques’. Zo kost een dienst 10 klanken per uur.
Bezoek de website letsdoitvenray.nl voor meer informatie.

Gratis hulp bij website
 
Jack Sprenger is dit jaar gestart met het project Hart van de Donderberg in Roermond. Hij  werkt met computers en merkte dat winkeliers ondersteuning kunnen gebruiken bij het opzetten van een website of social media. Hij biedt die ondersteuning het eerste jaar voor een basispakket gratis aan. Werklozen uit de buurt leidt Jack op. Mensen, jong en oud, die lastig aan een baan komen maar heel gemotiveerd zijn. Vervolgens gaan ze onder supervisie aan de slag. Een win-winsituatie. Dit alles is mogelijk omdat Jack via het Wijkontwikkelingsplan subsidie ontvangen. Hij hoopt na het tweede jaar zonder subsidies te draaien.
Meer weten over dit mooie initiatief? Ga naar hartvandedonderberg.nl.

Ruilen is gezellig
 
Ruilwinkel ’t Heukske in woongebouw Aurora in Heerlen is nu een paar maanden open. Initiatiefnemer is Richard Gerrits. Het gaat boven verwachting goed! Spullen komen en gaan in rap tempo. Mensen reageren heel positief op het ruilsysteem. De een is blij dat een oude stoel een goede bestemming krijgt en de ander is blij met die stoel. Een mooie bijkomstigheid is dat mensen uit de omgeving elkaar ontmoeten en een praatje maken.
Op zaterdag is ’t Heukske geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Loop gerust eens binnen!


 

Foto´s meer met minder

Ine Rutten

Uitgelicht

Zoeken