Voorbeelden leefbaarheidsinitiatieven 2013

Ine Rutten

Wonen Limburg stimuleert huurders om zelf initiatieven te ontplooien om hun buurt leefbaarder en mooier te maken. Natuurlijk helpen we bewoners daarbij! Speciaal hiervoor hebben we het leefbaarheidsfonds en de bewonersbudgetten in het leven geroepen. Het maakt niet uit of het een klein, kortlopende project is of een groot project dat enkele jaren aan voorbereiding nodig heeft. Kortom van een buurtbarbecue tot aan een zitbank tot aan een heus buurtrestaurant. Lees meer hierover onder het Speerpunt Leefbaarheid.

Hieronder laten we voorbeelden van mooie bewonersinitiatieven uit 2013 zien ter inspiratie.

1. Opgeruimd staat netjes in de Dagobertstraat Sittard

Daar mag best wel wat worden opgeruimd. Een gedachte die direct in je opkwam bij het werpen van een blik op de rommelige balkons en tuinen in de Dagobertstraat in Sittard. Nou is opruimen een klus die niet iedereen met plezier doet. Dus waarom niet samen doen. Dat maakt het toch wat gezelliger. Het idee van een opruimactie was geboren.

Op 25 juni gingen alle bewoners samen aan de slag. Wonen Limburg was bereid om een grote container bij de drie woongebouwen te regelen voor het dumpen van het afval. Na een hele middag sjouwen, stond er een kop koffie met een stuk appeltaart klaar voor de bewoners in het mobiele buurthuis van Wonen Limburg. En er was tijd om een praatje te maken met een buurman of buurvrouw. Aan het eind van de middag waren de balkons leeg en de container overvol. Kortom: Een geslaagde en zinvolle middag.

2. Troon Beatrixpark in Horst

In 2013 gaven de bewoners van de Prinses Beatrixstraat in Horst het plantsoen in hun straat een enorme opknapbeurt. Het resultaat was zo mooi, dat het plantsoen werd omgedoopt tot het Beatrixpark. En nu nog een troon als kroon op ons werk, bedachten de bewoners. Een multifunctioneel kunstwerk, waarop mensen kunnen zitten en kinderen kunnen spelen.

Prachtig resultaat
Met wat hulp van een kunstenares is een troon ontworpen en gemaakt. De straatbewoners hebben vervolgens (bijna) allemaal meeholpen met het mozaïeken van de troon. Een flink karwei met een prachtig resultaat! Met recht iets om trots op te zijn als bewoners van de Prinses Beatrixstraat.

Troons Beatrixstraat


3. Meer kleur in Componistenstaete in Roermond

De gemeenschappelijke hallen kunnen wel wat meer kleur gebruiken. Laten we die witte, steriele wanden vervangen door fleurige muurschilderingen, bedachten de bewoners van Componistenstaete aan de Gershwinstraat in Roermond.

Inspiratie door twee schilders
Op donderdag 9 januari 2014 kwamen de bewoners bij elkaar om onder het genot van een stuk Limburgse vlaai en kop koffie het idee uit te werken. Daarbij waren ook twee schilders (Peter Visschers en Margriet Geraets uit Posterholt) uitgenodigd om mee te denken over een thema. Geïnspireerd door de voorbeelden, kozen de bewoners unaniem voor het thema ‘natuur van buiten naar binnen’.
De schilders gaan nu aan de slag om dit thema uit te werken. Over een poosje is het dus kleurig thuiskomen is in de Componistenstaete.

 


 

Uitgelicht

Zoeken