Sport en spel verbroederen

Marian Gielen

Niks leukers dan samen actief bezig te zijn, of dat nu buiten op het plein is of binnen aan de keukentafel. Sport en spel zijn niet alleen gezond en gezellig; ze zorgen er ook voor dat mensen dichter bij elkaar komen.

WATERBALLONNEN IN ROERMOND
Michelle Willemsen Jo raakte voor haar huis aan de praat met Karun Breukelman van Wonen Limburg. “Hij vroeg of het me niet leuk leek om iets voor de kinderen in de buurt te organiseren”, vertelt ze. “Dat wilde ik wel, want ik vind het heel gezellig als ik vrolijke kinderen om me heen heb. Binnen een dag hadden we een waterballonnengevecht georganiseerd. Superleuk.”

Gelukkig met iets kleins
Het waterballonnengevecht viel zo in de smaak dat er een vervolg kwam. Dit keer uitgebreider, met frietjes erbij voor de deelnemende kinderen. Michelle: “Het was een kleine moeite en iedereen vond het geweldig.” Daarom bedacht ze alweer iets nieuws: steentjes beschilderen en er kleine kunstwerkjes van maken. Eerst deed ze dat zelf, toen deden haar eigen kinderen mee en nu schuiven kinderen uit de buurt aan. “Ik hou van drukte om me heen”, zegt Michelle. “En het is leuk dat je kinderen met zoiets kleins heel gelukkig kunt maken.”

Stenen beschilderen

CRUYFF COURT WEERT: ONTMOETINGSPLEK VOOR DE HELE BUURT
In de wijk Keent in Weert zijn veel jongeren die graag een balletje trappen. Buurtbewoner en voormalig profvoetballer Tavinho Karg zag een paar jaar geleden dat ze daar eigenlijk geen echt goede plek voor hadden. Toen hij hoorde dat Weert een Cruyff Court zou krijgen, wist hij meteen waar dat dan zou  moeten komen: op de plek van het trapveldje aan de Serviliusstraat in Keent.

Tavinho

Knollenveld
“Het grasveldje hier was echt een knollenveld”, vertelt Tavinho. “Daar konden de jongeren uit de buurt eigenlijk niet lekker voetballen. Daarom gingen ze weleens naar een andere wijk. Daar kregen ze het soms aan de stok met jongeren uit die wijk. Mensen dachten dat die voetballertjes alleen maar gedoe in de buurt gaven. Terwijl ze juist naar een fijne sportplek zochten.” 

Een bal en een fluit
Tavinho wilde laten zien dat het juist hartstikke leuk is om zoveel voetballers in de buurt te hebben. Daarom organiseerde hij een toernooi. “Ik ben gewoon met een bal en een fluit naar het plein gegaan. Vooraf had ik een paar jongeren een berichtje gestuurd en zij hadden hun vrienden weer gevraagd. Het werd een erg leuke dag met zestig deelnemers.”

Voetbal

Uit het hele land
Het toernooi werd een jaarlijks terugkerend evenement. Tavinho: “Het tweede jaar waren er zo’n 120 deelnemers, het derde jaar meer dan tweehonderd. Ze kwamen uit het hele land! Het toernooi was intussen een heel festijn geworden, met een springkussen voor de kleintjes en sponsoring van lokale ondernemers. Mensen uit de wijk hielpen mee als vrijwilliger. De sfeer was heel goed en dat was ook goed voor de uitstraling van de wijk.” 

Dichter bij elkaar
Mede dankzij die succesvolle toernooien koos de gemeente voor de Serviliusstraat als plek voor het Cruyff Court. Tavinho: “Nu hebben we dus een prachtige plek om te voetballen. Maar dat niet alleen: er wordt bijvoorbeeld ook gehandbald en gestoeprand. Ouders komen met hun kinderen mee, mensen melden zich als vrijwilliger om voetballers te coachen. Het is echt een ontmoetingsplek in de wijk geworden. Dit was voor onze wijk precies het juiste middel om mensen dichter bij elkaar te brengen."

Uitgelicht

Zoeken