Maak kennis met Wudase

Maak kennis met Wudase Gebermeskel

ine

Anderhalf jaar geleden kwam Wudase aan in Nederland. Ze was uit Eritrea gevlucht en via Soedan, Libië en Italië in Nederland aangekomen. Een reis van maanden, waarbij ze de Middellandse Zee op een gammele boot overstak. In Hoensbroek kan Wudase nu eindelijk haar toekomst gaan opbouwen.

Wudase vertelt: “Ik woonde in de hoofdstad Asmara, waar ik op straat tijdschriften en sigaretten verkocht. Alle mannen en vrouwen vanaf 18 jaar zijn dienstplichtig in Eritrea. Toen ik werd opgeroepen, weigerde ik. In Eritrea wordt dat zwaar bestraft, dus belandde ik in de gevangenis. Toen ik een paar maanden later werd vrijgelaten, wist ik: ik moet hier weg.

Naar Europa

In het sterk islamitische buurland Soedan voelde ik me als christen ook niet veilig. Daarom besloot ik door te reizen naar Europa. Onderweg werkte ik als straatverkoper om uiteindelijk mijn overtocht naar Italië te kunnen betalen. Daarvandaan ben ik nog twee maanden onderweg geweest naar Nederland. De hele reis ben ik bang geweest voor geweld en voor ongelukken.

Toekomst plannen

Na mijn registratie in Ter Apel verbleef ik in twee asielzoekerscentra. Toen ik mijn verblijfsvergunning kreeg, kwam ik in aanmerking voor een sociale huurwoning. Met hulp van Vluchtelingenwerk heb ik dit appartement in Hoensbroek gevonden. Vluchtenlingenwerk heeft me verder geholpen met zaken die voor de meeste mensen dagelijkse kost zijn: bankzaken, verzekeringen, huur, noem maar op.
In Hoensbroek heb ik weer rust en kan ik eindelijk mijn toekomst gaan plannen”.

Wie is Wudase?

Leeftijd:  22
Gezin:  alleenstaand
Hobby’s:  studeren

Over VluchtelingenWerk Nederland

De duizenden vrijwilligers van VluchtelingenWerk ondersteunen vluchtelingen bij hun asielprocedure. Ze zitten bijvoorbeeld bij gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Krijgt een vluchteling een verblijfsvergunning? Dan helpt VluchtelingenWerk bij de integratie in de Nederlandse maatschappij. Denk aan het inrichten van een woning, het leren van de taal en het vinden van een baan.


 

Foto's Wudase

ine

Uitgelicht

Zoeken