Een toekomst voor jong en oud

Marian Gielen

Wij vinden het belangrijk dat iedereen bij ons een fijne woonplek kan vinden. Dat betekent dus ook dat er ruimte is voor jong én oud. We onderzoeken hoe mensen van alle leeftijden het best samen kunnen leven in de Limburgse wijken en dorpen. Dat doen we samen met partners in de buurt.

Donderhof

Speciaal buurtzorghuis
In de Roermondse wijk Donderberg viel Tülay Arslan en Wilma Wijts iets op: ouderen met een niet-Westerse achtergrond konden hun draai niet vinden in de zorgcentra in de buurt. Ger Verstegen van Wonen Limburg gaf ze toen het idee om een eigen zorgcentrum te starten. Dat werd de Donderhof: een buurtzorghuis midden in de wijk, speciaal gericht op deze groep ouderen. Beneden in het gebouw komt het zorgcentrum. Met ondersteuning van zorgorganisatie Proteion blijft Tülay ook na de oplevering van het gebouw bij de zorg betrokken. Medebedenker Wilma draagt haar rol over aan een andere zorgondernemer.

Ander eten, andere muziek
Tülay: “In veel zorgcentra aarden mensen met een niet-Westerse achtergrond niet gemakkelijk. Dat heeft verschillende oorzaken. De activiteiten, de feesten, de inrichting en het personeel zijn bijvoorbeeld anders dan ze gewend zijn. Net als de muziek. Maar ook de rol van de familie in de zorg is anders. In andere culturen is die vaak veel meer betrokken bij de zorg dan in de Nederlandse cultuur. De Donderhof wordt een plek waar iederéén zich thuis voelt.”

80 nationaliteiten
“Op de Donderberg wonen tachtig nationaliteiten door elkaar”, vertelt Wilma. “Wij vinden het belangrijk dat die mensen hun oude dag in hun eigen wijk kunnen doorbrengen. Onze locatie ligt in het hart van de wijk. Met winkels en het zalencentrum de Donderie op loopafstand. Daardoor blijven de bewoners straks onderdeel van hun wijk.”

Eerste in Limburg
De Donderhof wordt het eerste buurtzorghuis in Limburg speciaal voor mensen van alle nationaliteiten. Tülay: “Het gebouw wordt anders dan andere zorgcentra. Een voorbeeld? Er komen twee grote huiskamers die met elkaar verbonden kunnen worden. Want onze toekomstige bewoners zijn gewend om veel mensen om zich heen te hebben. En in de gemeenschappelijke badkamer is bijvoorbeeld een lage wasbak voor de rituele wassing vóór het islamitische gebed.”

Afspiegeling van de maatschappij
In de zorg is op dit moment een groot personeelstekort. Toch hebben zich al veel mensen gemeld die in de Donderhof willen werken. “Dat zijn voor een deel mensen met een niet-Westerse achtergrond”, vertelt Wilma. “Zij zijn enthousiast over het idee achter de Donderhof. Dat is mooi, want zo wordt het personeel ook een afspiegeling van de maatschappij.”

Meer over de Donderhof
Bekijk hier een filmpje waarin Tülay en Wilma meer vertellen over de Donderhof.

Uitgelicht

Zoeken