Nieuw leven in de buurt

Marian Gielen

We kijken bij Wonen Limburg voortdurend naar de toekomst. Dat betekent niet dat we alleen maar nadenken over nieuwe huizen en buurten. We kijken ook samen met bewoners naar bestaande buurten. Soms kan een buurt namelijk wel wat extra aandacht gebruiken. Hoe zorgen we dan dat het er weer prettig wonen wordt?

Actieve bewoners in Horst West
De meeste bewoners van Horst West zijn aan hun wijk verknocht. Net als Daphne (lees hier haar verhaal). Mensen kennen elkaar en zetten zich graag in voor hun buurt. De laatste jaren zagen die betrokken bewoners dat de sfeer op sommige plekken in de buurt wat minder werd. Daarom vroegen ze aan de gemeente en aan Wonen Limburg: hoe kunnen we samen zorgen dat Horst West ook in de toekomst zo’n fijne woonplek blijft? De komende jaren gaan we daar gezamenlijk mee aan de slag.

Balans terugbrengen
Lisa Elbers werkt bij de gemeente Horst aan de Maas. Ze is betrokken bij de plannen voor alle drie de wijken van Horst West: Norbertuswijk, In de Riet en de Mussenbuurt. “De bewoners zelf hebben het voortouw genomen”, vertelt ze. “Zij maakten zelf het plan Westenwind. Daarin staat wat volgens hen nodig is voor een fijne buurt, ook in de toekomst.”
Lisa 

Ontmoetingsplekken in de buurt
Lisa: “Het is vooral de bedoeling dat alle bewoners zich prettig kunnen voelen in de buurt. Dat is niet alleen maar een kwestie van huizen bouwen of verbouwen. Bewoners hebben bijvoorbeeld ook behoefte aan ontmoetingsplekken in hun buurt. Er is al één nieuwe ontmoetingsplek bijgekomen: het Westenwindhuis. En er zijn plannen voor een volgende.”

Een plan voor héél Horst
De tweede stap in de aanpak van Horst West: kijken naar welke huizen er nodig zijn in de wijken. Elbers: “Er zijn nu iets te veel sociale huurhuizen. Wij willen dat mensen overal in de gemeente de keuze hebben. Tussen duur en goedkoper, koop en huur. Dat zorgt voor prettige wijken. Daarom kijken we niet alleen naar Horst West, maar naar het hele dorp. Op andere plekken is nog ruimte om te bouwen. Daar bouwen we dan sociale huurhuizen. In Horst West vervangen we vervolgens een aantal sociale huurwoningen door een mix van verschillende huizen. Zo wordt de verhouding in de wijken beter.”

Het plaatje moet kloppen
Het is voor het eerst dat de gemeente zo’n groot project op deze manier aanpakt. Een nauwe samenwerking tussen de gemeente en Wonen Limburg is daarom heel belangrijk, vindt Elbers. “We spreken elkaar dagelijks; eigenlijk zijn we echt collega’s geworden. Dat moet ook, want alle plannen die we maken, moeten goed in elkaar passen. Eigenlijk zijn we voor het hele dorp een soort puzzel aan het leggen. Aan het eind moet het plaatje kloppen.”

Maasbree: Het 'vergeten' gebouw
Aan het Kennedyplein in Maasbree staat een appartementengebouw dat wijk- en complexbeheerder Heidi Kuepers-Spoelstra en haar collega's een ‘vergeten’ gebouw noemen. Het werd gebouwd in de jaren tachtig en is eigenlijk wel aan een opknapbeurt toe. Door omstandigheden kwam het daar nog niet van. Het gebouw werd in de loop der jaren steeds grauwer. En de overlast door drank- en drugsgebruik en zwerfafval nam toe. Daar doen bewoners nu samen met Wonen Limburg iets aan.
Heidi

Aanpak in twee delen
De aanpak bestaat uit meerdere delen. Het gebouw krijgt groot onderhoud en wordt beter geïsoleerd. Bewoners hebben al een nieuwe verwarmingsketel gekregen. Het zwerfafval is weg en de galerijen zien er weer netter uit. Ook losliggende tegels bij de trappen werden aangepakt. Daarnaast wordt er hard gewerkt om de sfeer in het gebouw te verbeteren. Een aantal nieuwe bewoners van het gebouw schreef ons vooraf een brief. Daarin lieten ze ons weten hoe ze een bijdrage wilden leveren om van het gebouw weer een mooie en fijne woonplek te maken.

Stem van de bewoners
Een van de nieuwe bewoners is Jos Opstals. “Ik vind het heel belangrijk om mensen gedag te zeggen, om een praatje met elkaar te maken”, vertelt hij. Lachend: “Als klein kind nodigde ik de postbode al uit op de koffie. Hopelijk komt die gezelligheid ook terug in ons woongebouw.” Samen met een aantal andere bewoners startte Opstals een bewonerscommissie. “Dat helpt om het onderlinge contact te verbeteren”, vindt hij. “Maar ook om de stem van de bewoners bij Wonen Limburg te laten horen.”
Jos

We hebben elkaar nodig
Opstals is geboren en getogen in ‘Bree’. Hij wist dus dat het gebouw niet zo’n goede naam had in het dorp. “Maar het is eigenlijk een heel fijne woonplek op een prachtige locatie in het dorp”, zegt hij. “Ik hoop daarom dat we straks bekendstaan als dat gebouw waar het zo mooi en lekker wonen is. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat lukt. Als we maar onthouden dat we als bewoners elkaar én Wonen Limburg hard nodig hebben.”

Uitgelicht

Zoeken