Panningen Irenehof: woonurgenten

Ine Rutten

Wonen Limburg maakt zich hard voor woonruimte die past bij de wensen van de huurder. Soms heeft een huurder maar één wens: dat de woonruimte snel beschikbaar is. Met tijdelijke woonruimte kunnen we ook die mensen van dienst zijn. Zoals in de Irenehof in Panningen.

Op adem komen

De laatste tijd komt het weer steeds vaker voor dat mensen snel een dak boven hun hoofd nodig hebben. Deels komt dat door arbeidsmigratie. Soms heeft het een vervelende reden, zoals financiële problemen of bijvoorbeeld een echtscheiding. Ons nieuwe project Irenehof in Panningen is gericht op tijdelijke huisvesting voor deze mensen. Vanuit Irenehof kunnen ze later doorstromen naar een reguliere huur- of koopwoning.

Duurzaam tijdelijk

Samen met de gemeente Peel en Maas en de bouwer Neptunus uit Kessel is Wonen Limburg gestart met het unieke project Irenehof. Er is een appartementengebouw met 20 woningen gerealiseerd op een stuk eigen grond. Daarvoor is een vergunning afgegeven voor 10 jaar. Als het appartementengebouw na 10 jaar wordt afgebroken, kan het op een andere plaats weer worden opgebouwd. Maar de onderdelen kunnen ook op een andere manier worden hergebruikt.

Praktische appartementen

De bescheiden appartementen zijn vooral praktisch van opzet. Ze zijn immers bedoeld voor de tijdelijke verhuur, als overbrugging naar de reguliere huur van een permanente woning. Dat betekent niet dat het gebouw zelf een tijdelijke uitstraling heeft: dat is een ‘gewoon’, mooi appartementengebouw.

Uniek project

Irenehof is een spannend project. Het is namelijk voor alle partijen voor het eerst dat deze vorm van duurzame, tijdelijke bouw wordt ingezet voor tijdelijke woonruimte. We zien het hele project ook als proef. We kijken samen met de gemeente en Neptunus of het concept werkt. Als dat zo is kan het verder in de markt worden gezet. In mei 2014 is dit project opgeleverd.

Bekijk hier het filmpje over hoe Irenehof gebouwd is.

Dit project is opgenomen in onze brochure 'Bouwen is Mensenwerk'. Het behoort tot de projecten die wij in 2014 realiseren!
 

Uitgelicht

Zoeken