Wooncoöperatie: bewoners zelf aan zet

ine

Een wooncoöperatie is een samenwerking van bewoners die zelf hun woningen beheren en onderhouden. Dat is een hele onderneming, maar het levert ook veel op. Bewoners kunnen namelijk – in overleg met elkaar – heel veel dingen zelf bepalen. Zoals wie er voor de woningen in aanmerking komen en hoe het onderhoud geregeld wordt. In Nederland zijn nog niet zoveel huurders een eigen wooncoöperatie begonnen. Terwijl het voor sommige huurders heel interessant kan zijn.

gemeen ell

Wat is een wooncoöperatie precies?
Een wooncoöperatie is niets anders dan een samenwerkingsvorm tussen huurders. Meestal is het een vereniging of een stichting. De wooncoöperatie kan bestaande woningen of een gebouw van een woningcorporatie overkopen of huren. De huizen kunnen ook in bezit van de woningcorporatie blijven. De huurders zorgen dan zelf voor het beheer en het onderhoud. Ze kunnen ook een plan maken om zelf huizen te gaan bouwen. Dat gebeurt nu in Ell: daar wil de wooncoöperatie jongerenwoningen maken in een oud gemeenschapshuis. U leest hierover in ons magazine In de buurt van Nicole.

Waarom Wonen Limburg enthousiast is over wooncoöperaties
Wonen Limburg is enthousiast over wooncoöperaties. We merken namelijk dat onze bewoners graag meer inspraak willen in hun leven en toekomst. We willen daarom meer verantwoordelijkheden bij bewoners zelf leggen. Zo kunnen ze zelf zorgen voor hun eigen huis én hun woonomgeving. In een aantal woongebouwen doen bewoners al aan zelfbeheer: ze onderhouden bijvoorbeeld zelf de tuin. Een wooncoöperatie gaat nog een stap verder, bewoners doen alles zelf. Een mooie ontwikkeling.

Hoe gaat een wooncoöperatie precies in zijn werk?
Een wooncoöperatie is meestal een stichting of vereniging. Lid worden kost soms geld en soms niet; dat bepalen de leden van de coöperatie gezamenlijk. Het is niet nodig dat iedereen in het gebouw of in de straat een actieve rol speelt in de coöperatie, maar alle bewoners moeten het wel eens zijn met de organisatievorm. Als de wooncoöperatie is opgericht, zijn er statuten waarin de rechten en plichten zijn vastgelegd. Bovendien is er een overeenkomst tussen alle betrokken partijen, waaronder Wonen Limburg. Daar zijn bewoners dus aan gehouden.   

Zelf aan de slag?
Bent u zelf ook enthousiast geworden over de wooncoöperatie? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Neem contact op met ons WoonAdviesTeam via telefoonnummer 088-3850800 of stuur een mail naar: post@wonenlimburg.nl.

 

Uitgelicht

Zoeken