Eerste hulp bij besparing

Marian Gielen

Net als Peter vinden veel mensen het in deze tijd niet makkelijk om rond te komen. Gelukkig zijn er manieren om uw uitgaven te verminderen. Dit zijn onze tips.

1. Besparen met de VoorzieningenWijzer
Mensen met een lager inkomen kunnen in veel gevallen bij de gemeente terecht. Veel gemeenten werken bijvoorbeeld met de VoorzieningenWijzer. Daarmee ziet u snel op welke regelingen en subsidies u recht heeft. Ook kunt u zien of uw verzekeringen goedkoper kunnen. Gemiddeld kan een huishouden wel € 500,- per jaar besparen! Weten of uw gemeente meedoet? Kijk op datgeldtvoormij.nl.

2. Afspraak met onze budgetcoach
Biedt uw gemeente de VoorzieningenWijzer niet aan? Of wilt u ál uw financiën doorlichten? Dan kunt u als huurder van Wonen Limburg kosteloos een afspraak maken met budgetcoach Helma Klop. Zij kijkt samen met u naar uw inkomsten en uitgaven. Daarna kan ze u precies vertellen hoe u geld kunt besparen.
Wilt u een afspraak met Helma? Mail dan naar post@wonenlimburg.nl.

Foto Susan Susan Hakimi
3. Tips van de energiecoach
Wonen Limburg zet energiecoaches in. Als huurder van Wonen Limburg krijgt u gratis advies van hen. Susan Hakimi is coördinator energiecoaches. “Een energiecoach geeft praktische tips”, vertelt ze. “Mensen kunnen bijvoorbeeld besparen door apparaten niet standby te laten staan, maar ze helemaal uit te zetten. Of door radiatorfolie achter de verwarmingen te doen, zodat er minder warmte verdwijnt.”
Wilt u advies van een energiecoach? Stuur dan een mail: energiecoach@wonenlimburg.nl.

4. Tochtstrip en douchetimer
Susan bedacht de EHBB-koffer, voor ‘eerste hulp bij besparing’: “Daar zitten spullen in die bewoners meteen kunnen toepassen. Een tochtstrip bijvoorbeeld. Daarmee kan de energiecoach laten zien hoe je tocht vermindert. En dus minder hoeft te stoken. En een douchetimer. Die herinnert je eraan dat je niet te lang onder de douche moet staan. Dat soort dingen helpen echt. Ik hoop dus dat nog meer mensen onze energiecoaches inschakelen!”

5. Energiebijdrage voor lagere inkomens
Een van de snelst stijgende vaste lasten is de energierekening. Dit jaar valt die voor de meeste mensen veel hoger uit dan vorig jaar! Gelukkig neemt de overheid maatregelen. Zo wordt de belasting op energie verlaagd, zodat uw rekening iets betaalbaarder wordt. Mensen met een lager inkomen kunnen bij hun gemeente ook een eenmalige energiebijdrage aanvragen van zo’n € 800,-. Op datgeldtvoormij.nl leest u of u hiervoor in aanmerking komt.

Foto Konings meneer Konings
Zuinig zijn en niks weggooien als het nog best even meekan: meneer Konings kreeg het met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders hadden het niet breed”, vertelt hij. “Had mijn moeder de groenten gewassen? Dan ging het water daarna bij de plantjes. Toen vond ik dat ouderwets. Ik was jong en een flierefluiter. Maar nu ben ik blij dat ik geleerd heb om zuinig te zijn.”

Energieverbruik doorlichten
Een tijdje geleden plaatste Wonen Limburg zonnepanelen op het dak van zijn huis. Meteen daarna vroeg meneer Konings een adviesgesprek aan met een energiecoach. “Ik wilde graag weten hoe ik het meeste uit mijn zonnepanelen kon halen”, vertelt hij. “En ik vond het een mooi moment om mijn hele energieverbruik eens door te lichten.”

Goed op weg
Het gesprek bevestigde wat meneer Konings al dacht: hij was goed op weg met energie besparen. Meneer Konings: “Ik had bijvoorbeeld al radiatorfolie achter de verwarmingen geplaatst. En ik gebruik overal ledlampen. Toch kreeg ik nog een heel praktische tip: gebruik de waterkoker om het afwaswater te verwarmen. Zo verstook ik geen gas voor warm water uit de kraan. Het is misschien iets heel kleins, maar al die kleine dingen samen maken een groot verschil.”
Foto Konings keuken

Uitgelicht

Zoeken