Het gezicht van de afdeling incasso

Marian Gielen

Raoul van Kempen is een van onze medewerkers huurincasso en werkt al 21 jaar bij Wonen Limburg. Een van zijn taken op de afdeling incasso: het gesprek aangaan met bewoners die een betalingsachterstand hebben. Dat persoonlijke contact is het allerbelangrijkste in zijn werk, legt hij uit.

Foto Raoul
“Een betalingsachterstand komt vaker voor dan mensen denken”, vertelt Raoul. “Als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat, kan het zomaar lastig worden om de huur te betalen. Dat is niks om je voor te schamen. Maar áls het gebeurt, is het wel zaak dat we zo snel mogelijk contact met elkaar hebben. Dat is niet eng of spannend. Mijn collega’s en ik zijn ook maar gewoon mensen. Wij beseffen heel goed dat een betalingsachterstand iets is wat ons ook kan overkomen. We gaan dus graag het gesprek aan.”

Persoonlijk contact
Vroeger stuurde een afdeling incasso alleen een standaardbrief. Daarna werd de deurwaarder ingeschakeld. Raoul: “Tegenwoordig bellen we mensen op. Of we gaan langs. Als iemand eenmalig met de huur in de knel zit, bieden we een betalingsregeling aan. We kunnen mensen ook doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar de budgetcoach of de VoorzieningenWijzer. Daarmee zijn veel mensen al enorm geholpen. Zijn er hoog oplopende schulden? Dan werken we altijd mee aan de schuldsanering.”

Raoul
Makkelijker praten met ervaringsdeskundige
Sommige mensen hebben betalingsproblemen doordat er andere dingen spelen in hun leven. Het verlies van een baan, verslaving of ziekte bijvoorbeeld. Raoul: “Dan kunnen we een ervaringsdeskundige inschakelen. Die heeft zelf ook moeilijke tijden meegemaakt. Dat praat vaak makkelijker.”

Trek aan de bel
Dankzij deze persoonlijke aanpak, kunnen huisuitzettingen vrijwel altijd worden voorkomen. Het belangrijkste is en blijft: betalingsachterstand of schulden? Trek aan de bel. Raoul: “Neem contact op met de gemeente, met de energiemaatschappij, met ons. Overal werken mensen met wie je prima een gesprek kunt voeren. Doe dat dus ook, want het scheelt heel veel ellende.”

Uitgelicht

Zoeken