Het huishoudboekje van Wonen Limburg

Marian Gielen

We begrijpen heel goed dat het leven steeds duurder wordt voor onze bewoners. Toch verhogen we ook dit jaar de huren weer een beetje. Hoe zit dat? Onze bestuurder Ger Peeters legt het uit.

Voor de bewoners van nu...
“Wij geven geld uit zodat onze bewoners fijn kunnen wonen”, legt Ger uit. “We betalen bijvoorbeeld voor het onderhoud van huizen. We zorgen dat de omgeving schoon en veilig is. En we steken geld in zaken als betere isolatie en zonnepanelen. Daarnaast hebben we onze eigen kosten: de salarissen van onze medewerkers, de kosten van onze kantoren, belastingen, verzekeringen… Noem het maar op.”

…en de bewoners van de toekomst
Maar we geven niet alleen geld uit om nú ons werk goed te kunnen doen. Ger: “We zijn er ook voor de bewoners van de toekomst. Daarom moeten we ook nieuwe huizen kunnen bouwen. Al het geld dat we niet uitgeven aan onze huizen en huurders van nu, gaat naar nieuwe projecten.”

boekje
Goed kijken naar de kosten
U ziet dat we in 2021 een bedrag overhielden. Dit geld is bestemd voor de aflossing van onze leningen en voor investeringen in nieuwe projecten. Die leningen zijn nodig om te kunnen blijven bouwen. Net zoals een huizenkoper een hypotheek nodig heeft, hebben wij die leningen nodig. En net zoals een huizenkoper, moeten we die leningen weer aflossen. Worden bouwmaterialen en dus het onderhoud van huizen duurder? Of gaan de belastingen omhoog? Dan hebben we minder geld over om nieuwe huizen te bouwen. En dat betekent weer dat er in de toekomst te weinig betaalbare woningen voor onze huurders zijn.

Leefbaarheid
Onze kosten en uw huurverhoging
Alle huur die u betaalt, geven we dus uit aan prettig wonen nu en in de toekomst. Onze kosten stijgen elk jaar een beetje. Daarom verhogen we ook jaarlijks de huur. Doen we dat niet, dan kunnen we óf onze bestaande huizen niet meer netjes onderhouden. Óf we kunnen niet genoeg nieuwe huizen bouwen. Dat betekent dat we ons werk niet goed meer kunnen doen. Gelukkig hoeven we de huur steeds niet veel te verhogen. Tot nu toe was de verhoging ongeveer even veel als de inflatie. Dit jaar is de inflatie zó hoog, dat we die niet zomaar automatisch zullen volgen.

Werkgroep betaalbaarheid
Vindt u het interessant om te zien hoe wij ons geld zo verstandig mogelijk proberen te besteden? Dan is de werkgroep betaalbaarheid misschien wel iets voor u. We zoeken nog een aantal extra leden voor die werkgroep.

Advies aan het bestuur
Lianne van Stratum is beleidsmedewerker van Wonen Limburg. Zij zit in de werkgroep betaalbaarheid. Samen met iemand van de Huurdersraad en een aantal bewoners. “De werkgroep adviseert nu vooral over de jaarlijkse huurverhoging”, vertelt Lianne. “We bespreken hoe we die zo eerlijk mogelijk kunnen maken voor alle bewoners. Het bestuur van Wonen Limburg luistert daar goed naar.”

Meedoen in de werkgroep?
Lianne zou met de werkgroep wel meer willen doen. Lianne: “Betaalbaarheid is heel belangrijk. Zeker nu. Daarom wil ik de stem van bewoners vaker laten horen over onderwerpen die te maken hebben met betaalbaarheid.” Heeft u kijk op financiën? En wilt u meedenken? Stuur dan een mail naar post@wonenlimburg.nl. Of bel 088 - 385 0800.

Uitgelicht

Zoeken