Bianca Meinhardt zet zich in voor de Sinti-cultuur

Marian Gielen

Bianca Meinhardt zet zich al jaren met hart en ziel in voor behoud van de Sinti-cultuur. In 2017 werd haar harde werken beloond met een prijs van de gemeente Weert. Maar er is nog steeds werk aan de winkel, vertelt ze.

Foto Bianca
Woonwagenbewoners 

Sinti zijn net als Roma woonwagenbewoners. Ze hebben hun eigen cultuur en manier van leven. Vroeger waren de Sinti een rondtrekkend volk. Vanwege die geschiedenis willen veel Sinti nog steeds alleen maar in een woonwagen wonen. “Mensen begrijpen dat niet altijd”, vertelt Bianca. “Ze denken: waarom zou je in een woonwagen wonen als je ook een huis kunt hebben? Maar het hoort bij onze cultuur.”

Mond houden, niet opvallen
Bianca en haar man Poelie Schäfer huren hun woonwagen op het kamp in Weert van Wonen Limburg. In het verleden verliep het contact met Wonen Limburg weleens stroef. “Onze woonwagen was aan vervanging toe”, vertelt Bianca. “En de mensen van Wonen Limburg dachten dat ze ons een plezier zouden doen met een soort bungalow. Dat vonden wij natuurlijk niks. Maar in onze cultuur zijn we gewend om te doen wat ons wordt gezegd. We doen vooral onze mond niet open, willen niet opvallen.”

Écht met elkaar in gesprek
Toen vroeg Bianca’s zoon haar waarom ze toch altijd over zich heen liet lopen. Dat greep haar zo aan, dat ze in actie kwam. Na soms felle gesprekken met Wonen Limburg kwam er in 2021 een prachtige, gloednieuwe woonwagen. “Het was niet altijd makkelijk”, vertelt ze. “Maar ik ben heel blij dat ik het gesprek ben aangegaan. Onze relatie met Wonen Limburg is nu een stuk beter. Veel slechte dingen komen voort uit onbegrip. Als je dan de moeite neemt om écht met elkaar in gesprek te gaan, blijkt dat iedereen de beste bedoelingen heeft.”

Verhaal blijven vertellen
In het dagelijks leven krijgen de Sinti nog steeds met vooroordelen te maken, vertelt Bianca. “Veel mensen hebben een negatief beeld van onze cultuur. Dat heeft volgens mij ook te maken met onwetendheid. Daarom vind ik het belangrijk om ons verhaal te blijven vertellen. Ik heb al eens meegewerkt aan een tentoonstelling over de Sinti-cultuur.  En we hebben een open dag gehouden op het woonwagenkamp. Dat leverde hele fijne ontmoetingen en goede gesprekken op.”

Steeds meer begrip
Een tijdje geleden kreeg Bianca een brief van Wonen Limburg over de huurverhoging. “Daarin werden huizen, appartementen én woonwagens genoemd”, vertelt ze.  “Daar werd ik zó blij van. Elke officiële brief waarin onze manier van wonen staat, voelt als erkenning. Ik zie gelukkig steeds meer begrip voor de Sinti. Hopelijk wordt dat begrip ook vaker omgezet in daden.” 

Uitgelicht

Zoeken