Kinderwijkraad Brukske zet zich in voor een leukere buurt

Marian Gielen

In Wijkcentrum Brukske in Venray wordt het eten bijna opgediend. Aan de tafels zitten mensen uit de buurt die zich speciaal voor dit etentje hebben aangemeld. Het is niet zomaar een maaltijd. De avond is van begin tot eind bedacht en georganiseerd door de Kinderwijkraad Brukske: Meysa, Mirna, Soumaya, Khate, Anas, Ali, Bejamin en Jamal. Ze halen er geld mee op voor een van hun plannen: een Playstation-kamer voor alle kinderen uit de buurt.

Foto kinderwijkraad Brukske
Idee: Playstation-kamer

Bejamin bedacht het idee voor de Playstation-kamer. “Ik vond onze wijk best wel saai”, vertelt hij. “Voor kinderen is er niet zoveel te doen. Op school kregen we les over democratie. Toen kwam er ook een meneer die uitlegde wat een kinderwijkraad is. Een kinderwijkraad bedenkt plannen om de wijk leuker te maken voor kinderen. Daar wilde ik graag aan meewerken.”

Leuke plek om te chillen
Alle kinderen van de Kinderwijkraad Brukske bedachten ideeën voor een leukere wijk. Daarna stemden ze welke drie ideeën ze gingen uitvoeren. De Playstation-kamer is er één van. Soumaya en Mirna zijn er enthousiast over. “Het wordt een leuke plek om na school te chillen met je vrienden”, vertelt Mirna. Soumaya vult aan: “Het is leuk om aan leeftijdsgenoten te laten zien dat de Kinderwijkraad écht iets kan bereiken.”

Hulp van Asmaa
Intussen is Asmaa Darkaoui met een aantal moeders druk in de keuken van het wijkcentrum. Zij begeleidt de Kinderwijkraad en komt elke donderdag na school samen met de kinderen. “Asmaa helpt ons heel goed”, vertelt Anas. “Wij hadden deze maaltijd bedacht om geld op te halen voor de Playstation-kamer. Maar we wisten niet  precies hoe we zoiets moesten aanpakken. Asmaa heeft ons geholpen om het ook echt uit te voeren. Dat is heel fijn.”

“Hartstikke goed”
Het etentje is een groot succes. Alle tafels zitten vol en de bewoners smullen. “Toen we een briefje in de bus kregen over deze maaltijd, hebben we ons meteen aangemeld”, vertelt een meneer die van zijn soep geniet. “Hartstikke goed dat de kinderen zich inzetten voor de buurt.” 

Trots op hun buurt
De kinderen zelf zijn ook tevreden. Ze zijn blij dat ze zich hebben aangemeld voor de Kinderwijkraad. Omdat ze het leuk vinden om iets te doen voor hun leeftijdsgenoten. Maar ook omdat ze zich nu meer betrokken voelen bij hun buurt. Bejamin zegt het mooi: “Als iemand nu bijvoorbeeld iets kapotmaakt op straat, zeg ik er meteen iets van. Het is wel ónze wijk!”

Uitgelicht

Zoeken