Marita leest voor uit haar boek Muisje Mila

Marian Gielen

Al heel lang is Marita Verstegen-Vanhommerig juf op een basisschool. Ze ziet dat kinderen het steeds drukker krijgen. En dat er steeds meer van ze wordt verwacht. Daarom doet ze veel om haar kinderen rust te geven in de klas. Ze begint de schooldag bijvoorbeeld met een yoga-oefening. Ze wil kinderen ook laten weten dat het niet erg is als ze iets niet in één keer kunnen. Daar schreef ze een boek over: Muisje Mila.

Foto Marita

Niet opgeven
“Muisje Mila ziet dat haar vader over een beekje kan springen”, vertelt Marita. “Dat wil ze zelf ook, maar het lukt niet meteen. Eigenlijk wil ze het opgeven, maar gelukkig moedigt haar moeder haar aan. Met vallen en opstaan lukt het haar uiteindelijk. Daarmee wil ik tegen kinderen zeggen: met een beetje hulp kun je meer dan je denkt. Probéér het, en geef niet op.”

Kinderen herkennen zich in het boek
Marita heeft haar boek al aan een aantal schoolklassen voorgelezen. “Als het Mila eindelijk lukt om de sprong te maken, is ze dolblij”, zegt Marita. “Dan zie ik de ogen van de kinderen oplichten. Veel kinderen herkennen zich in het muisje. Bijvoorbeeld omdat ze de zwemles in het begin moeilijk vonden. Of de eerste schooldag. Een meisje  zei een keer: ‘Dat boek gaat over mij!’ Dan kun je met zo’n meisje in gesprek. En haar helpen bij wat ze moeilijk vindt.”

Tweede boek op komst
Muisje Mila is te koop in verschillende boekwinkels en op internet. Intussen is Marita bezig met haar tweede kinderboek: Muisje Mila gaat naar zee. “Daarin heb ik mijn eigen ervaringen verwerkt”, vertelt ze. “Het speelt zich af in Zeeland. Op een plek waar ik ook vaak ben geweest. De boodschap van dat boek: soms lopen dingen anders dan je verwacht. Dat kun je vervelend vinden. Maar je kan ook genieten van wat er wél op je pad komt.”

Uitgelicht

Zoeken