Ruud Holthuis is energiecoach voor Wonen Limburg

Marian Gielen

Een paar jaar geleden maakte Ruud Holthuis zijn eigen koophuis helemaal energiezuinig. Hij plaatste zonnepanelen en een warmtepomp. En hij ging van het aardgas af. Hij had zich goed voorbereid. Door heel veel informatie te zoeken over energiebesparing. Die kennis zet hij ook in voor anderen, als energiecoach voor Wonen Limburg.

Foto Ruud

Kleine oplossingen, groot resultaat
“Ik merkte dat veel mensen niet zo bezig zijn met energiebesparing”, vertelt Ruud. “Ze denken vooral: dat kost veel geld. En het levert weinig op. Maar dat is niet zo. Met kleine oplossingen kunnen mensen veel meer bereiken dan ze denken. Het helpt al om je gedrag te veranderen. Dat kost niks, behalve een beetje moeite.”

Grip op de energiekosten
Ruud geeft een voorbeeld: “Sommige mensen zetten een grote bank voor de verwarming. Of ze hangen er zware gordijnen voor. Dan moet de verwarming extra hard werken. Dat kost veel energie. Of mensen gebruiken een elektrische kachel omdat het gas zo duur is. Terwijl elektrisch verwarmen nog steeds veel duurder is dan de verwarming aanzetten. Met praktische tips help ik mensen grip te krijgen op hun energiekosten.”
 

Uitgelicht

Zoeken