’t Zorghuus in Ysselsteyn

Ine Rutten

´t Zorghuus in Ysselsteyn. Een prachtig voorbeeld van een burgerinitiatief. Dankzij het kleinschalig wonen kunnen Ysselsteyners met geheugenproblemen, dementie of een verstandelijke of meervoudige beperking in hun eigen omgeving blijven wonen. Ze ervaren er dag in dag uit de vertrouwde dorpse sfeer. We spraken met Karin van Dijck, één van de initiatiefnemers van dit project. Samen met dorpsbewoners bedacht zij dit mooie initiatief.”


Je thuis voelen
 
Samen met Annemarie Koonings en Marian Fleurkens ging ik eind 2006 aan de slag: “Toen we op een feestje praatten over zorg in ons eigen dorp, raakte iedereen enthousiast. We wilden ons richten op mensen met dementie of een verstandelijke of meervoudige beperking. Hen een thuis bieden in de veiligheid van het eigen dorp.”

Met z’n allen

De locatie die we op het oog hadden, lag in de kern van het dorp. “Er kwam veel geld beschikbaar, maar er moest nog € 250.000 bij elkaar worden gebracht. Heel het dorp heeft zich daarvoor ingezet: particulieren en bedrijven, van jong tot oud. Echt hartverwarmend.”

Iedereen betrokken

Natuurlijk kostte het flink wat geld om ’t Zorghuus waar te maken. Er werd hard gewerkt om dat geld bij elkaar te halen. Ook bewoners, verenigingen en de bedrijven van Ysselsteyn droegen bij aan het waarmaken van het initiatief: een hele prestatie voor zo’n klein dorp.

Van start

’t Zorghuus werd op 1 mei dit jaar in gebruik genomen. “Er wonen nu 9 mensen. We willen toe naar 2 groepswoningen voor 16 dementerenden en 1 groepswoning voor 8 mensen met een beperking. Een zorgechtpaar en een zorgduo zorgen voor de sfeer en continuïteit.”

Saamhorigheid is groot

De bewoners van Ysselsteyn blijven betrokken bij ’t Zorghuus. Via de ‘Stichting Vrienden van’ organiseren ze op vrijwillige basis ondersteuning bij allerlei activiteiten. Van uitjes tot de inrichting van de tuin. “De saamhorigheid is nog even groot als in het begin. Daar krijg ik echt een warm gevoel van”, aldus Karin.

Op de website www.zorghuus.nl vindt u alle informatie over dit bijzondere initiatief.

Ook zo´n goed idee?

Heeft u een idee voor een dergelijke initiatief? Neem dan contact op met ons WoonAdviesTeam, telefoon 0800-1881.

 

 


 

Uitgelicht

Zoeken