Joop, Aangenaam

Marian Gielen

Joop van Hegelsom (60), Horst, is senior data analist bij Wonen Limburg. Samen met zijn collega’s zorgt hij er onder meer voor dat de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek is.

Joop

Hieronder laten we Joop aan het woord.

In de kaartenbak
Veertig jaar geleden begon ik bij Wonen Limburg. Ik was verantwoordelijk voor de registratie van woningzoekenden. Dat ging toen nog met een kaartenbak. Iedereen die een huis wilde huren, kreeg zijn eigen kaartje. Veranderde er iets? Dan paste ik dat met pen aan. Een heel werk. Ik vergeet nooit de dag dat de bodem uit de kaartenbak viel. Alle kaarten door elkaar op de grond. Een soort prehistorische computercrash.

De eerste computer
Iets later was ik een van de eersten binnen de organisatie die met een computer werkte. Dat vond ik heel interessant. In een kaartenbak moet je elk kaartje apart lezen. Maar op een computer kun je een heel bestand in één keer doorzoeken. Dat werkt sneller. En je kunt opeens trends en ontwikkelingen zien. Hoe lang is de wachttijd? Welke huizen worden snel verhuurd en welke minder snel? Dat soort dingen.

Data analyseren
Dat bestuderen van gegevens vind ik nog steeds razend interessant. We worden daar steeds beter in. Ik heb bijvoorbeeld ook meegewerkt aan de ontwikkeling van thuisinlimburg.nl. Daar staan al onze huizen op die voor de verhuur beschikbaar komen. En die van een hoop andere woningcorporaties. De informatie op de site is gekoppeld aan allerlei andere informatiebronnen. Nu krijgen onze woningzoekenden dus nog meer informatie. En krijgen wij meer inzicht. Bijvoorbeeld als de wachttijden erg lang zijn. Het kan zijn dat we op die plek dan extra huizen moeten bijbouwen. Data helpen ons dus ons werk beter te doen.  

Uitgelicht

Zoeken