Buurtcirkel: maak gebruik van elkaars talenten

ine

Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het spreekwoord. Logisch, want wie goed contact heeft met de mensen in de straat woont wel zo prettig. Wonen Limburg vindt het daarom belangrijk om contacten tussen bewoners te bevorderen.

Karlijn

Toch voelen sommige mensen zich weleens eenzaam. Bijvoorbeeld omdat ze net op zichzelf zijn gaan wonen en het moeilijk vinden om hun buren zomaar aan te spreken. Voor hen is er de Buurtcirkel; nu ook in Venray.

Wat is een Buurtcirkel precies?
Een Buurtcirkel is een groep van vier tot twaalf buurtbewoners. Zij wonen allemaal zelfstandig en willen graag leuke dingen doen met elkaar. Zo zijn ze minder eenzaam. De Buurtcirkel gaat uit van ieders unieke talent. De een is goed in klussen of in administratie, de ander kan lekker koken of muziek maken. Zo kunnen buurtbewoners veel voor elkaar betekenen.

Hoe werkt een Buurtcirkel?
Iedereen die dat wil, kan meedoen aan een Buurtcirkel. Het belangrijkste is dat deelnemers aan de Buurtcirkel bereid zijn actief mee te doen. Wat die activiteit precies is, bepalen ze zelf. Bijvoorbeeld samen een museum bezoeken. Of een buurtbewoner helpen met klussen in huis. Vanaf het begin is er een professionele Buurtcirkelcoach bij betrokken. Onder meer om de Buurtcirkel goed op te zetten, bijeenkomsten te leiden en gesprekken te voeren met nieuwe deelnemers. Een vrijwilliger uit de buurt neemt geleidelijk een deel van dit werk van de coach over. Hij of zij ondersteunt de deelnemers op allerlei manieren.

Commercieel maar zonder kosten
De Buurtcirkel is geen overheidsprogramma en wordt ook niet gesubsidieerd. Het idee is in Nederland eigendom van zorgorganisatie Pameijer, die hierbij wordt ondersteund door het bureau +Vijf. Aan het starten van een Buurtcirkel zijn geen kosten verbonden. De deelnemers moeten hun activiteiten wel zelf zien te organiseren.

Waar zijn Buurtcirkels te vinden?
Het idee van de Buurtcirkel komt uit Groot-Brittannië. Een paar jaar geleden startte de eerste Nederlandse Buurtcirkel in Rotterdam. Na Arnhem is Venray de derde gemeente waar de Buurtcirkel werd geïntroduceerd. Wonen Limburg nam hier samen met de gemeente het voortouw in. Venray telt inmiddels twee Buurtcirkels met in totaal vijftien deelnemers.

Ook meedoen met een Buurtcirkel?
Woont u in Venray en is deelname aan een Buurtcirkel iets voor u? Stuur dan een e-mail naar info@buurtcirkelvenray.nl. Een van de Buurtcirkelcoaches neemt dan contact met u op voor een informatief gesprek. Woont u in een andere gemeente en wilt u meedoen met een Buurtcirkel? Wonen Limburg verkent graag de mogelijkheden met u. Neem hierover contact op met Karlijn Versteegen via telefoonnummer 088-3850800. Kijk ook eens op www.buurtcirkel.nl.

Buurtcirkel of Buurtkring?
Dit artikel gaat over de Buurtcirkel, maar er zijn meer initiatieven die hierop lijken. Vorig jaar heeft Wonen Limburg in Roermond en Sittard-Geleen bijvoorbeeld geholpen bij de opzet van Buurtkringen. Informeert u eens in uw gemeente of er al zoiets wordt georganiseerd. Het is altijd handiger om mee te doen bij een bestaand initiatief!  

 

 

Uitgelicht

Zoeken