ine
Het laatste verhaal uit de Norbertuswijk. Weer te mooi is om te laten liggen. We hebben dit opgetekend om andere mensen te inspireren.
Bij de Norbertuswijk in Horst staat samenredzaamheid hoog in het vaandel. Bewoners zijn daar heel actief om de leefbaarheid in hun wijk goed te houden. Midden in de wijk staat een imposante kerk. De kerk heeft geen religieuze functie meer, maar er is een basisschool in gehuisvest en het Huis van de Wijk. Het is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Een 50tal vrijwilligers organiseren niet alleen activiteiten in het Huis van de Wijk, maar ook in de wijk zelf. Ontmoet Jan Brouwer, 67 jaar jong, sinds 32 jaar woonachtig in Horst, getrouwd met een echte Horsterse en één van de vele gepassioneerde vrijwilligers!
Jan zegt het zelf niet, maar uit het enthousiaste verhaal dat hij vertelt kun je de conclusie trekken dat hij passie heeft voor duurzaamheid en ontwikkeling. Wat hij daarmee doet? Die zet hij in om ontmoeting te stimuleren. Jan legt dit uit aan de hand van drie projecten: het organiseren van kinderactiviteiten, een zonnepanelen-actie en het Repair Café. Lees gauw verder!
Wat doe je in de wijk?
“Ik ben lid van Club 63. De club bestaat uit vier leden: Lei, Piet, Paul en ik. We waren bij de oprichting allemaal 63 jaar, vandaar de naam. We organiseren kinderactiviteiten, hebben het Repair Café hier in Horst mede opgezet en zetten andere acties uit die goed zijn voor het milieu. Dit doen we allemaal samen met het wijkcomité, dat ons hierbij ondersteunt. Ik haal veel voldoening uit mijn bezigheden voor Club 63. De omgang met mensen, daar houd ik van. Ik ben vertegenwoordiger geweest dus ben gewend om contact te maken met mensen.”
Waarom vinden jullie kinderactiviteiten zo belangrijk om te organiseren?
“We vinden het belangrijk dat kinderen dingen ontdekken zodat ze zich kunnen ontwikkelen. Ze hebben vaak plezier bij de activiteiten die we organiseren en op een speelse wijze leren ze ook nog wat. We willen kinderen graag dingen écht laten beleven. Door de ervaring die ze opdoen groeien ze.”
Welke kinderactiviteiten organiseren jullie?
“We gaan bijvoorbeeld met schepnetjes naar het water om diertjes uit het water te vissen. Daarbij betrekken we ook IVN Natuureducatie. Zij kunnen uitleggen wat de kinderen uit het water hebben gevist. Of de activiteit ‘Kies Techniek’, waarbij we hen eenvoudige apparaten, zoals een koffiezetapparaat of een oude platenspeler, uit elkaar laten halen met klein gereedschap om eens te kijken welke onderdelen erin zitten. Het draait om avontuur en ontdekken bij ons!”
Krijgen jullie hulp bij het organiseren?
“Jazeker, we stemmen sowieso alles met school af, zodat onze activiteiten niet botsen met geplande schoolactiviteiten. Soms lenen we materiaal van school. En heel belangrijk: we krijgen ook assistentie van opa’s en oma’s. Voor komend schooljaar staan er negen activiteiten gepland. De St. Maarten-activiteit en Kies Techniek zijn erg in trek bij de kinderen.”
Over techniek gesproken; jullie hebben een zonnepanelen-actie in de buurt gehouden?
“Klopt, we zijn twee jaar geleden met een actie gestart om meer zonnepanelen in de wijk te krijgen. We organiseerden informatieavonden en hebben de mensen met zonnepanelen op hun dak gevraagd of ze een bord in de tuin willen plaatsen. Hierop stond vermeld hoeveel ze daarmee jaarlijks besparen op hun energienota. Want naast een duurzame wereld is voor iedereen het financiële plaatje toch ook gewoon heel belangrijk. We hoopten dat dit andere mensen zou motiveren mee te doen. Uiteindelijk hebben ongeveer 75 huishoudens zonnepanelen aangeschaft. Een resultaat waar we heel blij mee zijn.”
Wat was de succesfactor bij de zonnepanelen-actie?
“Korte lijnen en een eenvoudige boodschap. We hebben veel mensen persoonlijk bezocht en samen bekeken wat voor hen een goede keuze zou zijn. Dat werkt toch beter dan hele visies op papier. Je hebt wel een paar kartrekkers nodig die andere mensen weten te enthousiasmeren.
We zijn nu bezig met het project Waterklaar! Dit gaat over het afkoppelen van het hemelwater van de riolering en dat gaan we op dezelfde manier aanpakken: korte lijnen, eenvoudige boodschap en de ontmoeting met bewoners.”
Jullie organiseren ook het Repair Café in Horst. Kun je me uitleggen hoe ontwikkelen en ontmoeten daar centraal staan?
“Het Repair Café is hier iedere vierde zaterdagochtend van de maand en iedereen uit het dorp is daar welkom. Mensen komen er met apparaten die het niet meer doen. Er wordt tegenwoordig zoveel weggegooid, maar vaak is dat helemaal niet nodig. De eigenaar van een defect apparaat heeft zit bij de vrijwilliger terwijl die de reparatie uitvoert. Zo’n ontmoeting is veel meer dan die reparatie. Het gaat om verbinding en in gesprek gaan met elkaar. De mensen die de reparaties uitvoeren zijn allemaal vrijwilliger: twee naaisters, een oud-elektricien, een voormalig tandarts...
We hopen dat naast ontmoeting en het leren van elkaar, er ook minder spullen worden weggegooid.”
Als je terugkijkt, wat is de leukste activiteit die tot nu toe georganiseerd is?
“De zonnepanelen-actie, daar ben ik echt het meest trots op. Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden meedoen!”
Tot slot, wat is de kracht van Club 63?
“Omdat we onder het wijkcomité vallen hoeven we niet zelf een stichting op te richten. Dat scheelt ons een hoop administratieve rompslomp. We kunnen daardoor heel praktisch te werk gaan en omdat ik een doener ben past dit mij prima!”
Deel deze pagina op