Linda uit de Norbertuswijk: “Dit is mijn manier om deel te nemen aan de samenleving”

ine

Een verhaal dat te mooi is om te laten liggen. We hebben dit opgetekend om andere mensen te inspireren.

Linda

Bij de Norbertuswijk in Horst staat samenredzaamheid hoog in het vaandel. Bewoners zijn daar heel actief om de leefbaarheid in hun wijk goed te houden. Midden in de wijk staat een imposante kerk. De kerk heeft geen religieuze functie meer, maar er is een basisschool in gehuisvest en het Huis van de Wijk. Het is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Bijna 50 vrijwilligers organiseren niet alleen activiteiten in het Huis van de Wijk, maar ook in de wijk zelf. Om verbinding en ontmoeting te stimuleren. Ontmoet Linda, een van de vele gepassioneerde vrijwilligers!

Wat doe je in de wijk?
“Ik ben lid van Werkgroep 11. We organiseren verschillende activiteiten zoals een picknick, buitenbingo, straatbezoeken en nog veel meer! Ik ben goed in organiseren, plannen, ben creatief en houd van initiatief nemen en andere mensen enthousiasmeren. Ik ben blij dat ik hier mijn vaardigheden kan inzetten.”

Waarom is dat zo belangrijk voor je?
“Het is mijn manier om een steentje bij te dragen aan de samenleving. Ik heb PPMS en zoals je ziet zit ik in een rolstoel. Oorspronkelijk kom ik uit Den Haag en sinds vier jaar woon ik samen met mijn vriend in de Norbertuswijk. Ondanks mijn ziekte, of misschien juist wel extra daardoor, vind ik het belangrijk om zelf verbinding te maken, maar ook te creëren voor anderen. Omdat ik zie welke meerwaarde het kan geven aan een gelukkiger leven. En ik ben blij dat ik op deze manier kan bijdragen aan een inclusieve samenleving.” 

Wat betekent een inclusieve samenleving voor jou?
“Dat alle mensen, ongeacht hun rugzakje of beperking, deel kunnen nemen aan de samenleving. Ik kijk bij mezelf naar wat ik nog wél kan. Ik heb daar soms een stukje van organisaties of mensen om me heen bij nodig, maar ik moet zelf ook actief hierin zijn. Bijvoorbeeld: ik ben niet meer mobiel, dus als ik me wil verplaatsen heb ik een handbike nodig. Deze heb ik via de gemeente geregeld. Nu kan ik me dus verplaatsen en ben daardoor in de gelegenheid me actief in te zetten voor de samenleving. De hamvraag is eigenlijk steeds; ‘Wat kan ik zelf en wat heb ik nodig van anderen om deel te nemen aan de samenleving’. Als je vanuit dat standpunt leeft, dan kan dat echt je plezier in het leven vergroten. Ik bekijk dingen daarbij niet vanuit het medische model, maar vanuit het sociaal model . Ik kan nu zelf mensen ontmoeten én ik kan ontmoetingen tussen andere mensen organiseren in deze leuke wijk.”

Leuke wijk zeg je, wat maakt de Norbertuswijk een leuke wijk?
“Wat het verschil is met de stad, is dat er hier meer contact is. Als je kunt en wilt gaan dan ben je welkom in het Huis van de Wijk. Het is een mogelijkheid om niet elke dag alleen te zijn. De eerste keer komen was lastig, maar ik heb een lieve buurvrouw die me heeft meegenomen. Er wordt hier veel georganiseerd, zoals koffie-ochtenden, samen koken, handwerkclub, Kom-op-de-soep-zondag en beweegactiviteiten. Huis van de Wijk is echt een fijne plek om er op uit te gaan en anderen te ontmoeten. Ik kom hier dus niet vandaan en wegens mijn ziekte kan ik niet werken. Het is voor mij daarom heel belangrijk om hier te komen. Ik kan mensen ontmoeten en eens van gedachten wisselen met anderen. Je hebt andere gesprekken dan dat je steeds thuis zit. De geslotenheid die je misschien weleens in een dorp kan ervaren, die voel ik hier niet. Deels heb je dat zelf in de hand. Als je openstaat voor het onbekende, dan ligt verbinding wat meer binnen je bereik. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar gewoon luisteren naar elkaar is soms al voldoende.” 

Heb je een tip voor andere wijken om bewoners samen te brengen?
“Ik denk dat het vooral zit in het organiseren van verschillende activiteiten voor verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld voor gezinnen, ouderen, kinderen en jongeren. Mensen kunnen dan aansluiten bij de activiteit die hen het meeste aanspreekt. Organiseer je iedere week een knutselclub? Hartstikke leuk, maar dan trek je iedere week dezelfde mensen aan.”

Wat is de leukste activiteit die jullie georganiseerd hebben?
“Die moet nog plaatsvinden! De leukste activiteit voor mij zou zijn als we iets organiseren waarbij mensen met verschillende culturen bij elkaar komen. We maken daar voorzichtig stapjes in; er komen al wat mensen met een andere afkomst naar onze activiteiten, maar dat zouden er voor mij nog veel meer mogen zijn. We proberen dat onder andere te stimuleren door de aankondigingen ook in het Pools en Arabisch te doen. Want verbinding in de wijk betekent ook verbinding met alle culturen.” 

 

Uitgelicht

Zoeken