Eerste hulp bij besparing

ine

Veel mensen vinden het in deze tijd niet makkelijk om rond te komen. Gelukkig zijn er manieren om uw uitgaven te verminderen. Hieronder geven we wat tips

spaarvarken

Een groot deel van de stijgende kosten komt door de flink gestegen energieprijzen. De laatste jaren hebben we al ruim 8000 woningen energetisch aangepakt. Helaas kunnen we niet alle woningen gelijktijdig of op individueel verzoek van het gas halen. Daar hebben we simpelweg de financiële middelen niet voor en het ontbreekt aan voldoende vakkundige personeel om die klus uit te voeren.
 
Besparen zonder investeringen
 
Besparen met De VoorzieningenWijzer
Mensen met een lager inkomen kunnen in veel gevallen bij de gemeente terecht. Veel gemeenten werken bijvoorbeeld met De VoorzieningenWijzer. Daarmee ziet u snel op welke regelingen en subsidies u recht heeft. Ook kunt u zien of uw verzekeringen goedkoper kunnen. Gemiddeld kan een huishouden wel € 500,- per jaar besparen! Weten of uw gemeente meedoet? Kijk op datgeldtvoormij.nl. 
 
Afspraak met onze budget- of energiecoach
Biedt uw gemeente De VoorzieningenWijzer niet aan? Of wilt u ál uw financiën doorlichten? Dan kunt u als huurder van Wonen Limburg gratis een afspraak maken met budgetcoach Helma Klop. Zij kijkt samen met u naar uw inkomsten en uitgaven. Daarna kan ze u precies vertellen of en hoe u geld kunt besparen. Wilt u een afspraak met Helma? Mail dan naar post@wonenlimburg.nl.
Wonen Limburg zet energiecoaches in. Als huurder van Wonen Limburg krijgt u gratis advies van hen. Ze komen bij u aan huis voor een vrijblijvend bespaaradvies. Wilt u een afspraak maken? Belt u dan met 088- 385 0800 of mail naar energiecoaches@wonenlimburg.nl 
 
Energiebijdrage voor lagere inkomens
Een van de snelst stijgende vaste lasten is de energierekening. Dit jaar valt die voor de meeste mensen veel hoger uit dan vorig jaar! Gelukkig neemt de overheid maatregelen. Zo wordt de belasting op energie verlaagd, zodat uw rekening iets betaalbaarder wordt. Mensen met een lager inkomen kunnen bij hun gemeente ook een eenmalige energiebijdrage aanvragen. Op datgeldtvoormij.nl leest u of u hiervoor in aanmerking komt. 
 
Ondersteuning bij uw huurbetaling
Het zit een keer tegen en de huurbetaling komt in het gedrang. Dat kan iedereen overkomen. Niets om u over te schamen. Maar meld het ons zo snel mogelijk! Hoe eerder, hoe beter. We kunnen u dan helpen met bijvoorbeeld een betalingsregeling. Zo voorkomen we samen dat de achterstand verder oploopt. 
 
Algemene tips
Het lijkt zo simpel. Maar er zijn echt veel kleine, goedkope maatregelen die u makkelijk zelf kunt uitvoeren en die u echt energie en dus geld besparen. Denk aan tochtstrips, een tochtborstel in de brievenbus, folie achter de radiator. U kent ze vast wel, maar ze helpen echt!
Zet de thermostaat ’s nachts niet te laag; het kost namelijk ontzettend veel energie om de woning weer helemaal op te warmen.Energieleveranciers adviseren om de thermostaat ’s nachts op 15 à 16 graden te zetten.
 
Alternatieven voor gebruik van gasverwarming
 
Koken op elektra in plaats van gas
Heeft uw woning zonnepanelen, dan is het overschakelen van gas naar inductie een goed alternatief. U kunt namelijk de zelf opgewekte stroom (deels) inzetten voor koken op inductie. Heeft u geen zonnepanelen, dan bespaart u veel minder. U neemt immers alle stroom af van de energieleverancier.
Wilt u de overstap maken van gas naar elektrisch koken? Dan geldt het volgende. Gaskraan,  gasleidingen en gasmeter blijven intact aanwezig in de woning. Heeft uw woning een collectieve warmtelevering, dan kan de gaskraan, -leiding en -meter vakkundig worden verwijderd.
 
Bijverwarmen met airco of lucht-wisselaar
U mag bijverwarmen met airco of lucht-wisselaar. Voorwaarde is wel dat de cv-installatie (cv-ketel en radiatoren) inclusief gasmeter en gasleidingen intact aanwezig blijven in de woning.
 
Elektrische kachel is geen goedkoper alternatief
Misschien denkt u wel aan een elektrische kachel als alternatief. Net als Milieu Centraal raden we dit af. Dit elektrische apparaat verbruikt zo veel stroom om dezelfde warmte als een cv-ketel te produceren, dat het zelfs twee keer zo duur kan worden, aldus een expert van de voorlichtingsinstantie. De stroomprijs is gekoppeld aan de gasprijs en elektrische kachels zijn stroomvretertjes.
 
Voor huurders die collectieve verwarming hebben via WWL
De tarieven die u via ista afrekent, blijven voor 2022 gehandhaafd. Er komt dus geen stijging meer dit jaar. Voor 2023 zijn de tarieven nog niet bekend. We wachten af wat de overheid gaat aankondigen over een eventueel tariefplafond voor warmteleveranciers. Waarschijnlijk weten we dit eind 2022. Wat we wel al weten, is dat de tarieven van Warmtelevering Wonen Limburg voor 2023 (net zoals voor 2022) lager liggen dan gemiddeld gangbaar is in de markt. 
 
Ook de steunregeling voor huishoudens met blokverwarming (collectieve verwarming) krijgt langzaam vorm. De Belastingdienst werkt aan een regeling waarbij mensen via hun woningcorporatie of hun Vereniging van Eigenaren een deel van hun energiekosten teruggestort krijgen. Maar het is niet waarschijnlijk dat de regeling op 1 januari 2023 al kan ingaan.
Het kabinet werkt dus aan een regeling voor huishoudens met een blokaansluiting op warmte, elektriciteit en gas. Vermoedelijk krijgen al deze huishoudens hetzelfde bedrag, ongeacht hun daadwerkelijke verbruik. Mensen met een losse aansluiting krijgen in 2023 energiesteun op basis van de hoogte van hun rekening.
 
.

Uitgelicht

Zoeken