Verduurzaming woningen nog steeds in volle gang

ine

Sinds 2011 voeren we energiebesparende maatregelen uit aan onze woningen. Dat is goed voor het milieu, we verlagen hiermee de woonlasten voor onze bewoners én het wooncomfort van de woning neemt toe.

veruurzamings

Deze grootschalige verduurzaming verloopt nog steeds in volle gang. Voor de uitvoering werken we samen met een aantal vaste partners.  

We lichten hier één van de projecten uit; de woningen aan Den Bunder in Kronenberg. Van oktober tot en met december voert één van onze partners, Van der Meijs, hier de energetische werkzaamheden uit. 

Prettig wonen met lage woonlasten 
Als je door de straat loopt valt het je meteen op. Hier gebeurt wat! Op dit moment is het namelijk een drukte van jewelste met bouwvakkers. De woningen aan Den Bunder krijgen nieuwe kozijnen met HR++ isolerend glas, een nieuwe voordeur, dak- en kruipruimte isolatie, mechanische ventilatie en zonnepanelen. Al deze maatregelen zorgen voor een aanzienlijke vermindering van energielasten en een prettiger binnenklimaat dat samen zorgt voor een comfortabeler thuis. Doris Weiss-Verrijth, een van de bewoners, vertelt: “We wonen al 13 jaar in onze woning en zijn heel blij dat deze nu wordt aangepakt. Op dit moment zijn alleen de kozijnen vervangen, maar we merken al dat het 's nachts minder afkoelt binnen. Het meest kijken we uit naar de isolatie van de kruipruimte, omdat de woonkamervloer altijd koud aanvoelt.” 

Flora- en faunonderzoek 
Bij zo’n project komt altijd veel kijken. De bewoners van Den Bunder waren namelijk al een tijd aan het wachten op deze energiebesparende maatregelen. Na flora- en faunaonderzoek bleken er echter meerdere vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen in en om de woningen te huizen. Om deze reden zijn de werkzaamheden uitgesteld tot eind oktober. Dan is het einde van het broedseizoen, waardoor de dieren geen last meer ondervinden van de werkzaamheden. In de nieuwe dakafwerking worden speciaal voor huismussen en gierzwaluwen voorzieningen aangebracht waardoor ze er makkelijker in kunnen huizen. 

Impact 
Natuurlijk is het voor de bewoners niet niks als er een heel bouwvakkersteam over de vloer komt. De bewoners worden altijd goed ingelicht tijdens een gesprek aan de keukentafel waarin de voorbereidingen, de werkzaamheden en de planning besproken worden. Ritchie de Bijl, uitvoerder Van der Meijs, vertelt: “De woningen worden in bewoonde staat gerenoveerd en werkzaamheden worden zoveel mogelijk geclusterd uitgevoerd. Zo is de periode van overlast zo kort mogelijk en worden de ongemakken voor bewoners tot een minimum beperkt. Als er oog en oor wordt gehouden in de buurt, leidt zo’n project tot een succes.” Eind december, met de kerst, zijn alle werkzaamheden klaar en kunnen de bewoners genieten van hun energiezuinig thuis onder de kerstboom! 

Uitgelicht

Zoeken