Aankoop deel vastgoed van Lazaristen in Panningen

ine

Onlangs heeft de Congregatie der Missie (de Lazaristen in Panningen) een deel van haar vastgoed verkocht aan Wonen Limburg. Het eigendom van de zorggebouwen die worden gehuurd door zorgcentrum Vincent Depaul gaan over naar Wonen Limburg. Het Missiehuis St. Jozef met de monumentale kapel blijft eigendom van de Congregatie.

vincent depaul

In de gebouwen zijn vanaf 2024 in totaal 66 intramurale zorgplaatsen aanwezig, verdeeld over de in het laatste kwartaal van 2022 opgeleverde nieuwbouw (36 zorgplaatsen) en 30 zorgplaatsen in een nog te renoveren gebouw dat stamt uit 1994. Tijdens de renovatie zal het gebouw niet bewoond worden. Daarnaast zijn er diverse algemene ruimtes, zoals onder andere gemeenschappelijke woon- en eetkamers. Zorgcentrum Vincent Depaul blijft het zorgcentrum huren.

Terug naar de kerntaak
Jos Roemer, namens de Lazaristen: “Mede vanuit wet- en regelgeving wordt het beheer en onderhoud van gebouwen steeds ingewikkelder. Vanuit onze religieuze achtergrond is ons doel het uitdragen van de missie van de Congregatie. Daar ligt onze kerntaak en dat willen we blijven doen. Voor de verkoop van het gebouw waar het zorgcentrum in gevestigd is, zijn we specifiek op zoek gegaan naar een partij met een maatschappelijke achtergrond, die duurzaam verbonden is aan Panningen en Peel en Maas. En dan blijkt Wonen Limburg een perfecte partner, met haar wortels midden in de maatschappij.”

Een fijn thuis, ook in de laatste levensfase
Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg vult aan: “We zijn ontzettend blij dat we met zorgcentrum Vincent Depaul de samenwerking aangaan op het gebied van wonen en zorg. Het zorgcentrum ligt op een unieke locatie; het hart van Panningen. Deze aanvulling op ons vastgoed past perfect in het totale centrum van Panningen, waar we al veel woningbezit hebben. De vraag naar zorg neemt in de toekomst flink toe. Uit cijfers blijkt dat het aandeel ouderen in dit gebied zelfs het gemiddelde van Limburg overstijgt. Het is mooi dat juist mensen die een zorgbehoefte hebben, in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen en ook in hun laatste levensfase een fijn thuis hebben. In het verleden hebben we die beweging al op gang gebracht met de bouw van zorgappartementen in het nabij gelegen Ringovenpark.”

Grootschalige renovatie van het gebouw uit 1994
Wonen Limburg gaat het gebouw uit 1994 op grootschalige wijze renoveren, zodat het straks voldoet aan energielabel A. Onder andere worden de gevels voorzien van nieuwe kozijnen (op de zuidgevel voorzien van screens), de dakbedekking wordt vernieuwd en er worden zonnepanelen geplaatst. Sylvia Meulensteen, bestuurder bij zorgcentrum Vincent Depaul: “De nieuwbouw is helemaal ingericht op de toekomst en daar zijn we geweldig trots op. Het gebouw uit 1994 is intussen bijna 30 jaar oud. Ik ben dan ook erg verheugd dat Wonen Limburg een flinke investering in dit gebouw gaat doen. Een duurzaam gebouw faciliteert namelijk de basis voor duurzame zorg, woonplezier en werkplezier.”

Oorsprong
De Lazaristen Panningen zijn al sinds 1903 gevestigd in het gebouw aan de Kerkstraat. De religieuze basis wordt gevormd door de Congregatie der Missie Lazaristen en het Genootschap van de Dochters der Liefde. Zij hebben jaren geleden samen een stichting in het leven geroepen: de Stichting Bejaardenzorg Lazaristen en Dochters der Liefde, werknaam: zorgcentrum Vincent Depaul. Inmiddels staat deze stichting op eigen benen. Vanuit haar religieuze achtergrond was het doel van de stichting oorspronkelijk het verzorgen van oudere zusters en paters. Deze doelgroep wordt de laatste jaren steeds kleiner, waardoor de groep bewoners met een niet-religieuze achtergrond ieder jaar groeit.

Uitgelicht

Zoeken