Wonen Limburg nieuwe eigenaar van dsm-firmenich kantoor Heerlen

Marian Gielen

Wonen Limburg wordt de nieuwe eigenaar van het dsm-firmenich kantoor en het bijbehorende terrein in Heerlen. We gaan het kantoorgebouw transformeren naar een moderne, duurzame woon-leefomgeving met een mix van 161 huur- en koopappartementen en een scala aan gemeenschappelijke voorzieningen voor bewoners en inwoners van de stad Heerlen. Dit is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen Wonen Limburg, dsm-firmenich en gemeente Heerlen.

dsm-firmenich pand

De nieuwe bestemming van het dsm-firmenich kantoor is het resultaat van de uitdrukkelijke wens van de drie partijen om het kantoor een maatschappelijke invulling te geven die duurzame meerwaarde biedt voor de inwoners van de stad en voor de omliggende wijk Eikenderveld.  

Een poort naar het centrum
De locatie wordt een groene, (natuur)inclusieve, klimaatadaptieve en gemengde woonomgeving die zowel qua samenstelling als qua uitstraling Heerlen als geheel gaat verrijken als een prachtige poort tot het centrum van de stad. De ligging van het gebouw biedt kansen om de verbinding te maken tussen de wijk Eikenderveld en Heerlen-Centrum en ook met het natuurgebied Terworm. Het dsm-firmenich kantoor wordt duurzaam verbouwd tot een woonomgeving waar sociale verbinding en welzijn centraal staat. Het nieuwe woongebied wordt gebouwd met circulaire en duurzame bouwmethoden, bijvoorbeeld door zo veel mogelijk gebruik te maken van bestaande en/of hernieuwbare materialen.

Bestuurder Ger Peeters: ‘Door van het dsm-firmenich kantoorgebouw een woongebouw te maken komt er niet alleen meer balans tussen kantoren en wonen in de wijk. Ook voorzien we er diverse maatschappelijke functies zoals gemeenschappelijke huiskamers en logeerkamers. We verwachten hiermee een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Een fijne woonplek waar mensen prettig met elkaar samen leven.’
 

Circulair en duurzaam
Casper Gelderblom, wethouder Wonen & Circulariteit bij gemeente Heerlen is blij met deze transformatie: “Doordat het gebouw diverse soorten woningen voorziet voor verschillende doelgroepen, past het heel goed bij onze plannen voor een betere spreiding van doelgroepen in onze stad en regio. Daarnaast vonden we het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van materialen die er al zijn om zo in te passen bij de circulaire gedachte die onze stad heeft. De transformatie wordt zo circulair en duurzaam mogelijk verricht, met gebruikname van de materialen die er al zijn. Het hoofdkantoor van de voormalig DSM wordt zo hét symbool van het circulair ‘mijnen’ van de gebouwde omgeving. Van Dutch State Mines naar Circular Urban Mine, dus! Een aanwinst voor de omgeving! Wij zijn blij met het resultaat en de optimale samenwerking met dsm-firmenich, waarin voor ons allemaal het belang van duurzaamheid een maatschappelijke invulling steeds centraal heeft gestaan.”
 

Van kantoorpand naar wooncomplex
Het huidige kantoorpand in Heerlen dateert uit 1985. Het pand heeft 18.000 vierkante meter kantoorruimte op een terrein van bijna een halve hectare.

Joris de Beer, directeur dsm-firmenich in Nederland: “We zijn verheugd dat ons kantoor in Heerlen een mooie, duurzame bestemming krijgt, die goed is voor de het welzijn van de mensen en goed is voor het milieu en past bij het DNA van ons bedrijf. In onze zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor ons pand stond het toevoegen van maatschappelijke en duurzame waarde voor de inwoners en bezoekers van de stad Heerlen dan ook centraal. Dat was een bewuste keuze die leidend was in het verkoopproces. Wonen Limburg is de ideale koper die het pand en de omgeving precies die duurzame invulling zal geven die we voor ogen hadden.”


Start voorbereidingen
In het voorjaar van 2024 verhuizen de ongeveer 600 dsm-firmenich medewerkers van Heerlen naar het nieuwe, duale hoofdkantoor in Maastricht waarna Wonen Limburg zal starten met de voorbereidingen voor de duurzame transformatie naar de nieuwe, duurzame bestemming van het gebouw en het bijbehorende terrein. Het streven is dat bewoners in 2026 hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe woning.

Uitgelicht

Zoeken