De kracht van ervaring

Marian Gielen

Wonen Limburg vindt participatie ontzettend belangrijk. Simpel gezegd: we willen graag dat u meedenkt en meehelpt. Om uw leefomgeving mooier en prettiger te maken. Het valt niet altijd mee om bewoners te vinden die zo betrokken willen zijn bij hun buurt. We vragen ons vaak af: hoe leren we bewoners nou beter participeren?

Ger

De laatste tijd denk ik steeds vaker dat we die gedachte moeten omdraaien. U moet niet beter met óns meedoen, maar wij moeten beter met ú meedoen. Want u heeft veel meer ervaring met uw buurt en buurtgenoten dan wij. Niemand weet beter dan u wat uw wijk of buurt nodig heeft.

Daarom vertrouwen we meer en meer op de schat aan ervaring die er in buurten en wijken aanwezig is. Dat is best spannend. Want als we geld uitgeven aan een buurt, houden we graag de controle. We vinden het fijn als bewoners meedenken. Maar wel binnen de regels die wij hebben bedacht. Daardoor twijfelen bewoners weleens of hun inbreng echt zin heeft.

We willen daarom het liefst van al die regeltjes af. En bewoners echt het vertrouwen geven dat ze het juiste doen voor hun buurt. Dat betekent dat er soms dingen gebeuren die binnen onze organisatie eigenlijk niet ‘mogen’ of ‘kunnen’. Maar die uiteindelijk wel een mooi resultaat opleveren. Het is voor ons een spannende zoektocht hoe we dat vormgeven.

Toch weten we zeker dat we die kant op willen. Want waar mensen hun ervaring inzetten voor een betere buurt, gebeuren de mooiste dingen. Kijk maar in dit nummer van ‘In de buurt van…’.


Ger Peeters, bestuurder Wonen Limburg

Uitgelicht

Zoeken