Ervaring? Delen wordt gewaardeerd!

Marian Gielen

Iedereen doet in zijn leven waardevolle ervaringen op. Of het nou werkervaring is of levenservaring. Je hebt de ervaring van je culturele achtergrond en van je opvoeding. Van je hobby’s, sport en vrijetijdsbesteding. Door die ervaring te delen, kun je bijdragen aan een fijnere buurt.

 Chaib Ramdani

Chaib Ramdani werd ruim twintig jaar geleden actief in de wijk Donderberg in Roermond. “We waren jong, we waren sportief. We wilden iets, maar hadden niemand die ons verder kon helpen. We zochten iemand die ons begreep. Die dezelfde achtergrond had als wij. Die de wijk kende. Toen we die niet konden vinden, zijn we zelf dingen gaan organiseren.”

Positief aanwezig in de buurt
Ramdani en zijn vrienden begonnen een zaalvoetbalteam. “Maar het ging ons niet alleen om de sport”, vertelt hij. “Op de Donderberg waren jongeren die op straat rondhingen. Dat leverde weleens overlast op. Voor dat soort jongeren is sport een manier om bij elkaar te komen. Om te groeien als mens. Daardoor zijn ze positief aanwezig in de buurt. In plaats van dat ze overlast veroorzaken.”

Van straathoek naar eredivisie
Het zaalvoetbalteam van Ramdani is uitgegroeid tot een eredivisieclub: Tigers Roermond. Rondom het voetbal ontstonden allerlei andere initiatieven voor de buurt. Bekend is het ramadanproject: honderd jongeren die dagelijks boodschappenpakketten en maaltijden uitdelen aan mensen in de buurt. En er is een samenwerking met Wonen Limburg in het Klusteam. Deelnemers helpen daarin buurtbewoners met klusjes in en om het huis.

 Oussama Moufid

Sinds 2012 hebben alle initiatieven in de Donderberg een eigen thuisplek in de wijk: jongerencentrum DB4ALL. Er is financiële steun van de provincie en gemeente. En er zijn samenwerkingen met onder meer jeugdzorg, scholen, dagbesteding en de reclassering. Oussama Moufid deed deze zomer een mooi project vanuit DB4ALL. Hij merkte dat sommige kinderen door corona achterliepen met hun schoolwerk. “Daarom bedachten we samen met onder meer Wonen Limburg: 4Kids”, vertelt hij. “We hielpen dertig kinderen twaalf weken lang met schoolwerk. Om zo hun achterstand weg te werken.”

Professioneel kickboksen
De begeleiding van 4Kids ging verder dan schoolwerk alleen, legt Oussama uit. “We vroegen de kinderen wat hun droom was. Die probeerden we daarna stapsgewijs waar te maken. Zo waren er een paar jongens die graag kickbokser wilden worden. Voor hen regelden we een training met professionele kickboksers. Een ervaring die ze nooit meer vergeten.” Ook Chaib Ramdani is positief over het project: “Die kinderen vinden het fantastisch om ‘meester Oussama’ op straat tegen te komen. Oussama is jong, hij kent die jongens en kent de buurt. Hij is een rolmodel voor ze.” Kijk ook op tigersroermond.nl