Marian Gielen
Betaald werk is een belangrijke stap naar meedoen in de maatschappij. Veel bedrijven en
organisaties in Limburg helpen statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne hun weg te vinden op de arbeidsmarkt.
Statushouders kunnen vaak niet meteen aan het werk. Bijvoorbeeld omdat ze de taal nog niet spreken. Of omdat ze na hun vlucht hun leven nog niet op orde hebben. In dat geval krijgen ze eerst een uitkering. Via de gemeente komen ze dan terecht bij een Werkgeversservicepunt (WSP). Het WSP werkt samen met gemeenten en werkgevers om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen.
Inburgering als eerste stap
Stephanie Kauwenberg is adviseur werkgeversdienstverlening bij het WSP Midden-Limburg. “Inburgering is altijd de eerste stap. Zelfs als mensen al wel Nederlands spreken, kan de taal op de werkvloer een probleem zijn. Een voorbeeld: in de supermarkt moet een vakkenvuller ‘spiegelen’. Dit betekent dat alles netjes vooraan in het vak gezet moet worden. Een statushouder begrijpt zo’n woord niet. Daarom zorgen we onder meer voor taalles die gericht is op het werk dat mensen doen.
Mooie succesverhalen
Er zijn mooie succesverhalen van het WSP. Stephanie: “Een jonge vrouw begon als bijbaan in een Japans restaurant en groeide door tot mede-eigenaar. Een Syrische journaliste vond uiteindelijk werk bij L1 en helpt met haar verhalen de kloof tussen Limburgers en statushouders te verkleinen.” Werk betekent veel meer dan inkomen, benadrukt Stephanie: “Het geeft bestaanszekerheid, sociale contacten en eigenwaarde. Het is de basis voor een nieuw leven.”
49 nationaliteiten in de schoonmaak
Ruud Danklof is directeur van Blankers Schoon, een strategische partner van Wonen Limburg. “Wij hebben zo’n 500 medewerkers, met 49 verschillende nationaliteiten”, vertelt Ruud. “Wij gaan heel ver om statushouders aan ons te binden. We organiseren dat ze taalles krijgen. We helpen eventueel met hun belastingaangiftes en doen budgetcoaching. Al onze managers hebben bovendien een speciale buddytraining gedaan. Daar leerden ze om te gaan met mensen met verschillende achtergronden. Dat doen we allemaal om twee redenen. In de eerste plaats zijn we altijd op zoek naar extra handen. Ten tweede vinden we het belangrijk om ook deze groep een kans te bieden op de arbeidsmarkt.”
Oekraïners leren fietsen
Ruud heeft een mooi voorbeeld uit de praktijk: “Wij zijn partner van de gemeente Nederweert. De Oekraïners die daar werden opgevangen, moesten zelf de opvang schoonhouden. Wij hebben toen gezorgd dat ze de juiste middelen hadden en ze uitleg gegeven. Uiteindelijk is een aantal mensen uit die opvang zelfs bij ons in dienst gekomen. We hebben ze onder meer leren fietsen, zodat ze makkelijker naar hun werk konden. Die medewerkers hebben zich heel snel en goed aangepast. Nu heeft een aantal van hen een vast contract bij ons. Ze zijn een vaste waarde binnen ons bedrijf.”
Deel deze pagina op