Tips voor brandveiligheid in en om het huis

Marian Gielen

U kunt zelf heel veel doen om brand te voorkomen. Ontstaat er toch een brand? Een aantal maatregelen zorgt ervoor dat de gevolgen hopelijk beperkt blijven.

Jan van Deursen

Vluchtwegen vrijhouden
Jan van Deursen is wijk- en complexbeheerder bij Wonen Limburg. Hij komt veel in onze buurten en woongebouwen en let dan goed op de brandveiligheid. “In woongebouwen is het vooral belangrijk om de vluchtwegen vrij te houden. Stoelen en kunstplanten in de gemeenschappelijke ruimtes zien er gezellig uit. Maar ze blokkeren soms de vluchtroutes. Bovendien zijn ze brandgevaarlijk. Zet ze dus niet in de gemeenschappelijke ruimtes. Hetzelfde geldt voor fietsen, oud papier of andere spullen.”

Ongeluk zit in een klein hoekje
Ook in en om het huis komt Van Deursen zaken tegen. “Mensen sluiten nog wel eens eindeloos verlengsnoeren en verdeeldozen op elkaar aan. Of zetten de frituurpan binnen op het fornuis. Dat is echt heel gevaarlijk. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje.” 

7 tips voor een brandveilig huis
Blijf tijdens het koken in de buurt van het fornuis. De meeste branden ontstaan in de keuken!
Telefoon helemaal opgeladen? Haal de stekker uit het stopcontact. En gebruik alleen originele opladers.
Zet elektrische apparaten niet stand-by, maar helemaal uit.
Heeft u een wasdroger? Maak het filter dan regelmatig schoon.
Pas op met kaarsen en roken in huis.
Test uw rookmelders regelmatig, bijvoorbeeld iedere eerste dag van de maand.
Zorg dat u uw spullen verzekert met een inboedelverzekering. Schade aan uw huis na een brand is voor rekening van Wonen Limburg. Schade aan uw spullen is uw eigen verantwoordelijkheid.
 
Het belang van veiligheid
Huurdersorganisatie SHML (Stichting Huurdersbelangen Midden-Limburg) vindt veiligheid een heel belangrijk onderwerp. Voorzitter Ton Doensen: “We geven bewoners bijvoorbeeld informatie over zaken als Whatsappfraude en andere vormen van oplichting. Maar ook over brandveiligheid.” 
 
Informatieavond Weert
De SHML houdt een informatieavond in Weert, helemaal gericht op brandpreventie. “Een commandant van de brandweer komt dan vertellen wat mensen moeten doen als er brand is in hun huis of woongebouw”, vertelt Doensen.
 
Huisregels: goed voor de veiligheid
Voor een aantal gebouwen in Weert heeft de SHML nieuwe huisregels geschreven. Doensen: “In overleg met Wonen Limburg is er een map gemaakt die we aan iedere bewoner in een gebouw geven. In die map staat allerlei informatie over het gebouw. Over hoe bewoners samen hun woonomgeving leefbaar en veilig kunnen houden. Brandveiligheid krijgt daarin ook ruim de aandacht.”

Uitgelicht

Zoeken