In actie voor een mooiere wijk

Marian Gielen

Overal in Limburg zetten mensen zich in om hun wijk of dorp een beetje mooier, leuker en gezelliger te maken. Wonen Limburg ondersteunt hun acties door bijvoorbeeld mee te denken, of door een ruimte of spullen beschikbaar te stellen.

Kleurrijk West

Kleurrijk West Venray: meer groen en mooie verhalen
Ruim een jaar geleden ontstond in Venray de beweging Kleurrijk West: een club enthousiaste wijkbewoners die hun buurt een beetje mooier willen maken. Tijdens hun eerste bijeenkomst bedachten ze twee acties. De eerste: fleurige stokrozen uitdelen. Salar Mustafa was er vanaf het begin bij. “We klopten bij mensen aan en gaven ze een potje met een stokroos. Dat zorgde in de eerste plaats voor meer groen in de wijk. Maar we raakten ook met mensen aan de praat. De meeste mensen reageerden positief en wilden meer weten over Kleurrijk West. Zo zorgde de actie dus ook voor verbinding tussen bewoners.”

Museum voor één dag
De tweede actie van Kleurrijk West was een museum voor één dag, onder de naam ‘Wat heb jij op de sokkel?’ Midden in de wijk kwam een sokkel op straat te staan. Buurtbewoners mochten daar iets op plaatsen en het verhaal van dat voorwerp vertellen. “Dat leverde boeiende verhalen op”, vertelt Salar. “En we maakten er meteen een feestje van met lekker eten en muziek.” De acties zijn dit najaar afgerond, maar de bewoners denken alweer na over een vervolg.

De Laethof Eygelshoven: een oase van rust
De tuin van woon- en zorggebouw De Laethof in Eygelshoven is een oase van rust voor de bewoners. In de ochtend picknicken ouderen met dementie aan de tafels in de tuin. ’s Middags drinken andere bewoners uit het gebouw er samen koffie. En aan het eind van de dag plukt een aantal bewoners een bloemetje in de pluktuin. Bewoner Marcel Brull zorgde ooit dat die pluktuin er kwam en doet nu veel aan het onderhoud.

Marcel

Ontmoetingsplek met pluktuin
Marcel: ”Het idee voor de pluktuin kreeg ik jaren geleden tijdens een vakantie met mijn vrouw. We fietsen langs zo’n tuin in Eemnes. Je kon er bloemen plukken en er liepen kippen. Er was zelfs een prieeltje waar mensen konden trouwen. Wij hadden bij De Laethof alleen een grasveld. In overleg met Wonen Limburg hebben we daar een prachtige ontmoetingsplek mét pluktuin van gemaakt.”

Klaar voor de toekomst
Inmiddels is Marcel 84 jaar. Het onderhoud van de tuin valt hem zwaar. Daarom is hij met Wonen Limburg in gesprek om de tuin onderhoudsvriendelijker te maken. Wat niet verandert: de tuin blijft een plek om elkaar te ontmoeten. Marcel maakt zich hard om de tuin nóg toegankelijker te maken voor de ouderen met dementie die in het gebouw wonen. Marcel: “Fantastisch dat Wonen Limburg het belang van de tuin inziet. We zouden deze plek niet willen missen.” 

Uitgelicht

Zoeken