Marian Gielen
Het is heel fijn als buurtbewoners een beetje naar elkaar omkijken. Om de veiligheid in wijken en dorpen te vergroten, eenzaamheid tegen te gaan en waar nodig een helpende hand toe te steken. Wonen Limburg ondersteunt bewoners die daaraan bijdragen.
BEWONERSKRACHTEN HEERLEN: OOGJE IN HET ZEIL
In de wijken Eikenderveld en Meezenbroek in Heerlen gaat Wonen Limburg samen met drie andere woningcorporaties werken met bewonerskrachten. Dat zijn bewoners die in hun buurt een oogje in het zeil houden en zorgen voor een fijnere buurt. Ook kijken bewonerskrachten of er buurtbewoners zijn die een beetje extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze op leeftijd zijn.
Samen oplossen
Richard op den Camp is een van de bewonerskrachten die in Heerlen aan de slag is gegaan. Dit najaar rondde hij zijn opleiding af. “Ik woon in de wijk Eikenderveld”, vertelt hij. “En ik zie om me heen dat niet alles goed gaat in de wijk. Er wordt rotzooi gemaakt op straat, auto’s rijden te hard. Iedereen is heel erg op zichzelf gericht en heeft weinig oog voor elkaar. Ik wil kijken of we dat samen kunnen oplossen.”
Makkelijk je verhaal doen
Richard denkt dat mensen makkelijk met hem praten omdat hij zelf uit de wijk komt. “Wij maken met zijn tweeën twee keer per week een ronde door de wijk en zijn herkenbaar als bewonerskrachten”, legt hij uit. “Ik denk dat dat voor bewoners veilig voelt en dat ze makkelijk hun verhaal doen. Dat is bij een officiële instantie toch anders. Daar weet je niet wie je aan de telefoon krijgt. Wij staan gewoon bij mensen op de stoep. Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan.”
SPEELOTHEEK KEENT, WEERT: EEN PLEK VOOR JONG EN OUD
Op vrijdag en zaterdag is het een drukte van belang in Speelotheek Keent in Weert. Kinderen komen er om speelgoed te lenen, maar ook om ter plekke te spelen. Ze nemen hun ouders of opa en oma mee die er een kop koffie drinken of lekker meespelen. Het is echt een fijne ontmoetingsplek. Het idee voor deze Speelotheek ontstond tijdens corona. De basisschool in de wijk had toen al een buurtbieb. In samenwerking met de wijkraad en de Weerter Minima Groep kwam daar een kist met speelgoed bij, die kinderen gratis konden lenen voor thuis. De organisaties merkten namelijk dat kinderen soms weinig te spelen hadden.
Vierhonderd spellen en puzzels
Die speelgoedkist was een groot succes. Voormalig schooldirecteur Yvonne Vaes bracht daarom de werkgroep Speelotheek Keent bij elkaar. Want zou het niet mooi zijn als er een vaste plek kwam om speelgoed te lenen en om mee te spelen? De werkgroep zamelde ruim vierhonderd spellen en puzzels in. “De voorraad werd zo groot dat we die niet meer op school kwijt konden”, vertelt Yvonne. Gelukkig had Wonen Limburg in de wijk nog een ruimte vrij waar ze de spullen mochten opslaan. Intussen bood de stichting Keent Onderneemt haar ruimte in buurtcentrum Keenter Hart aan. Een echte Speelotheek kwam nu in zicht!
Leger van vrijwilligers
Er werd gezocht naar fondsen en subsidies en een leger van vrijwilligers meldde zich. Yvonne: “De oudste is 88, de jongsten zitten in groep 7 van de basisschool.” Er kwam Playmobil, Lego en heel veel ander speelgoed bij, net als knutselspullen en buitenspeelgoed. Nu is de Speelotheek een onmisbaar deel van het sociale leven in de buurt. Yvonne: “En niet alleen mensen uit Keent weten de Speelotheek te vinden; we hebben leden uit heel Weert en omgeving. Inmiddels al 165. Daar zijn we met alle vrijwilligers heel trots op!”
BRUGGERHOF HUNSEL: EEN ECHTE ONTMOETINGSPLEK
In de Bruggerhof in Hunsel stond een gezamenlijke ruimte leeg na het vertrek van een zorgorganisatie. Samen met andere bewoners kwam Wout de Ruiter in actie om van die ruimte weer een echte ontmoetingsplek te maken. Wout: “Hier wonen veel alleenstaande mensen. Ze zijn al wat ouder, hebben vaak zorg nodig en komen daardoor minder de deur uit. Het is hartstikke fijn als zij een plek hebben om elkaar te ontmoeten en bij een kop koffie te kletsen.”
Dankbaar werk
Inmiddels zijn in de Bruggerhof een koffieochtend, spelletjesmiddag en sjoelavond. En mensen ontmoeten elkaar op het borreluurtje, bij de knutselclub of tijdens de seniorengym. Steeds vaker worden die activiteiten ook bezocht door mensen van buiten het gebouw. Wout en medevrijwilliger Ruut staan klaar om de deur open te doen en de boel te begeleiden. “We hebben een prachtig gebouw en een prachtige binnentuin”, zegt Wout. “Daar mag het hele dorp van meegenieten. Als ik zie dat mensen het naar hun zin hebben, vind ik dat grandioos. Het is dankbaar werk.”
Deel deze pagina op