Auroraflat Heerlen: kunst voor een betere buurt

Auroraflat Heerlen: Kunst voor een betere buurt

ine

In Heerlen zijn we druk bezig met de een opknapbeurt van de Auroraflat. Dat is een behoorlijke klus. Want met 228 appartementen is dit Wonen Limburgs grootste woongebouw. Bijzonder: de buitenkant van de flat wordt een echt kunstwerk. Geschilderd door bewoners zelf! We hopen dat bewoners dankzij deze klus weer extra trots worden op hun woongebouw.

schilders

Felle kleuren en mooie teksten
Het is ook voor ons een bijzonder project: een flatgebouw dat van onder tot boven wordt beschilderd als kunstwerk. De kunstenaars die het ontwerp voor de Auroraflat maken, hebben hier al veel ervaring mee. Over de hele wereld beschilderden zij gebouwen en pleinen. Altijd in felle kleuren en met mooie teksten. In Panama schilderden ze bijvoorbeeld ‘Somos luz’ op een gebouw. Dat betekent: ‘Wij zijn het licht’. Een mooie tekst, waar buurtbewoners trots op zijn. 
Bewoners werken altijd zelf mee aan de kunstschilderingen. Zo raken ze met elkaar aan de praat en leren ze elkaar beter kennen. Wat blijkt? Bewoners die gezamenlijk aan zo’n mooi project hebben gewerkt, zorgen daarna beter voor hun gebouw en de omgeving. Dat hopen we in Heerlen ook te bereiken.

Over Boa Mistura
De kunstenaarsgroep die met de Auroraflat aan de slag gaat, heet Boa Mistura. Juan Gaume Fernández en Pablo Ferreira zijn leden van de groep. Zij presenteerden dit voorjaar de voorlopige ontwerpen aan de bewoners van de Auroraflat. Hun ontwerpen waren geïnspireerd door de naam ‘Aurora’. Aurora is de Romeinse godin van de dageraad. Dat vonden ze een mooi symbool voor de nieuwe start van de Auroraflat: een ‘nieuwe ochtend’ voor de buurt. “Het is mooi dat we iets kunnen doen met een enorme positieve invloed op de buurt”, vertelt Juan. Pablo: “Het voelt altijd heel bijzonder om samen met bewoners aan een project te werken. Zeker in dit geval, want het is ons grootste project tot nu toe!”
Meer weten over Boa Mistura? Kijk op www.boamistura.com.  

In 2020 klaar
De Auroraflat staat al even in de steigers. We knappen het gebouw helemaal op. De huizen krijgen onder meer nieuwe kozijnen. We maken het gebouw ook energiezuiniger. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee van bewoners. Die zijn straks maandelijks minder kwijt aan stookkosten. Als de werkzaamheden achter de rug zijn, begint het schilderwerk. We hopen het kunstwerk in het voorjaar van 2020 klaar te hebben.

Over de Auroraflat
De Auroraflat heeft in Heerlen geen goede naam. Het gebouw stond lang bekend als ‘probleemflat’. Er was bijvoorbeeld regelmatig overlast van hangjongeren. Wonen Limburg en veel bewoners van de flat willen graag van dat beeld af. Door samen de verantwoordelijkheid te nemen voor de flat en de directe omgeving. De beschildering van de flat is een onderdeel van de aanpak van de flat.

Dertig man (M/V) sterk!
De kunstenaars van Boa Mistura komen straks met vijf man sterk naar Heerlen. Zij vormen ieder met vijf bewoners een schilderteam. Zo pakken er dus dertig enthousiaste mensen de kwast op. Bewoner Hessel Furst kan nu al bijna niet wachten: “Ik heb de voorlopige ontwerpen gezien. Zo gaaf dat we daar echt zelf mee aan de slag gaan! Ik hoop dat mijn medebewoners net zo enthousiast zijn als ik.” 

Vol energie aan de slag
Twan Vincken is namens Wonen Limburg nauw betrokken bij het project. “Ik vind het mooi dat bewoners van de Auroraflat zelf de beslissingen nemen. Tijdens de presentatie van de voorlopige ontwerpen mocht iedereen zijn mening geven. Op basis daarvan komt er straks een definitief ontwerp. In de tussentijd moeten we proberen om mensen enthousiast te houden. Daarom zijn er dit jaar verschillende activiteiten in en om de Auroraflat die te maken hebben met het kunstproject. Zodat we volgend jaar vol energie aan de slag kunnen. Ik zeg ‘we’, want ik sta straks zelf natuurlijk ook klaar met mijn kwast!”

Best spannend
Bestuurder Wim Hazeu van Wonen Limburg was ook bij de presentatie van de voorlopige ontwerpen. “Het is voor ons best spannend. Want dit is de eerste keer dat we kunst gaan gebruiken om de sfeer en leefbaarheid in een buurt te verbeteren. Ik vind het dus geweldig om te zien dat bewoners zo enthousiast reageren!” 

Presentatie ontwerpen

ine

Uitgelicht

Zoeken