Ambulance voor de deur? Maak ruimte!

Marian Gielen

Een ambulance die met gillende sirenes voor de deur stopt: hopelijk is het voor u nooit nodig. Maar áls het nodig is, is het fijn als de hulpverleners hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Daarom is het slim om vooraf goed na te denken over de veiligheid in uw huis of woongebouw.

Jelle2
Ik vind mijn weg wel

Ambulancechauffeur Jelle Vollenberg weet dat mensen nerveus worden als hij met zwaailicht en sirene komt aanrijden. “Automobilisten doen dan soms gekke dingen, zoals op de rem trappen”, vertelt hij. “Terwijl het voor mij juist fijn is als ze voorspelbaar zijn: normaal doorrijden, tot ze ergens veilig aan de kant kunnen gaan. Ik vind mijn weg wel.”

Opgewacht worden
Ongelukken op de openbare weg zijn voor Jelle niet te missen. Maar als er bij iemand thuis iets gebeurt, dan is het vaak onduidelijk waar hij precies moet zijn. Dan is het handig als hij voor de deur of langs de weg door iemand wordt opgewacht: “Dan hoeven wij niet te zoeken naar de voordeur. Dat kan veel tijd schelen.”

Jelle3
Een brancard is groter dan u denkt
Eenmaal aangekomen is het belangrijk dat Jelle en zijn collega’s genoeg ruimte hebben. “Een brancard is een enorm groot en zwaar ding”, vertelt hij. “Zeker als we in een woongebouw moeten zijn, ligt de brancard ook nog eens vol met tassen. Stel dat we iets in de auto laten en we hebben het onverwacht toch nodig: dan moet ik al die verdiepingen weer naar beneden. Dat risico nemen we niet.”

Ruimte maken in uw woongebouw
Jelle en zijn collega’s komen in woongebouwen regelmatig in de knel met hun brancard. “Kastjes bij de voordeur, tuinsets en grote plantenbakken maken ons werk een stuk moeilijker”, legt hij uit. “De kleine wielen van een brancard kunnen zelfs al achter een grote deurmat blijven hangen. We moeten dus weleens stoppen om spullen aan de kant te zetten. En soms lukt dat niet: een scootmobiel krijg ik zonder sleutel niet van zijn plek. Dat is heel vervelend als we geen tijd te verliezen hebben.”

Uitgelicht

Zoeken