Extra aandacht voor opgeruimde gangen en galerijen

Marian Gielen

Onze wijk- en complexbeheerders besteden dit jaar extra aandacht aan opgeruimde gangen en galerijen. Dat heeft te maken met de nieuwe wettelijke veiligheidsregels voor woongebouwen.

Maurice

Soms behoorlijk vol
Maurice Sentjens is wijk- en complexbeheerder in Weert. “We zien dat de gangen en galerijen soms behoorlijk vol staan”, vertelt hij. “Mensen willen het met een zitje of plantenbak gezellig maken. Of ze zetten hun scootmobiel bij de deur omdat het handig is. Dat snap ik. Maar voor de veiligheid is het toch belangrijk dat de doorgangen opgeruimd zijn. Jammer genoeg kom ik regelmatig onbegrip tegen als ik mensen hierop aanspreek.”

Drie keer brand
Zeker een scootmobiel is een sta-in-de-weg én brandgevaarlijk. In woonzorggebouw de Zuyderborgh in Weert weten ze daar alles van. Al drie keer kregen de bewoners te maken met een brand in de scootmobielstalling. “Gelukkig hebben die ruimtes brandwerende muren”, vertelt Fred Saelmans, voorzitter van de bewonerscommissie. “Daardoor was de schade buiten de scootmobielruimte beperkt. Maar ondanks dat moest een aantal appartementen worden schoongemaakt vanwege de rook.”

Impact op bewoners
De branden in de Zuyderborgh hadden een behoorlijke impact op de bewoners, vertelt Fred. “Mensen werden door de politie of brandweer uit hun bed gehaald. Er zijn bewoners die daar behoorlijk vol van zijn. Ook de nasleep is vervelend. De berging moet worden schoongemaakt en hersteld. Daar gaat best wat tijd overheen. En in de tussentijd hebben mensen hun spullen uit de berging in huis staan. Aan de andere kant: het is een geluk dat de branden niet op de galerij waren. Dan had het slechter kunnen aflopen.”

Andere oplossing verzinnen
Intussen ziet Fred nog steeds dat sommige bewoners hun scootmobiel langere tijd voor hun deur op de galerij laten staan. “Als je slecht ter been bent, wil je natuurlijk graag je boodschappen naar de voordeur kunnen brengen”, zegt hij. Daar heb ik alle begrip voor. Voor deze mensen zullen we dus een andere oplossing moeten verzinnen. Want uiteindelijk gaat het om hun eigen veiligheid en die van alle andere bewoners.”

We staan voor het thuisgevoel
Ook wijk- en complexbeheerder Maurice denkt graag mee over oplossingen: “Een scootmobiel hoort in de berging, dat is duidelijk. Maar ik snap dat mensen vragen hebben over andere dingen die op galerijen en in gangen kunnen staan. Wonen Limburg staat voor het thuisgevoel. We willen dat mensen het gezellig maken met elkaar. Er zijn gelukkig nog steeds mogelijkheden om doorgangen leuk aan te kleden. En in veel gebouwen zijn gemeenschappelijke ruimtes die nieuw leven ingeblazen kunnen worden. Bij al die dingen ondersteunen we bewoners graag. Daar mogen ze me altijd over aanspreken!”

Trix

Uitgelicht

Zoeken