Met goede zorg is het fijn wonen

Marian Gielen

We moeten de komende jaren niet alleen voor veel woonplekken zorgen. Het moeten vooral fijne woonplekken zijn. Daarvoor wordt een goede samenwerking met zorgorganisaties steeds belangrijker.

Nicole en bewoonster
Meer zorg nodig
De komende twintig jaar neemt het aantal 75+-huishoudens in Limburg met 60 procent toe. Veel van die mensen hebben straks zorg nodig. Maar er zijn ook andere groepen die zorg vragen. Bijvoorbeeld mensen met psychische klachten. En mensen die uit de maatschappelijke opvang komen. Al die mensen willen we een thuis bieden.

Aangepaste huizen
Dat betekent in de eerste plaats iets voor hoe onze huizen eruitzien. Een voorbeeld: voor een bewoner in een rolstoel mogen er geen drempels in huis zijn. En de deuropeningen moeten breed genoeg zijn. Met dat soort dingen houden we dus rekening als we huizen bouwen of opknappen.

Naar elkaar omkijken
Wat ook belangrijk is voor mensen die zorg nodig hebben: dat er in de buurt personen zijn die naar hen omkijken. Stel dat u slecht ter been bent. Dan is het fijn als iemand in de buurt af en toe een boodschap voor u doet. Zo kunt u langer zelfstandig in uw eigen huis wonen.

Fijn thuis voor mensen met een beperking
Nicole Weijers-Huijerjans weet hoe belangrijk een fijne woonplek is voor mensen met een zorgvraag. Zij is directeur Zorg van zorgorganisatie Daelzicht, een partner van Wonen Limburg. “Bij ons wonen mensen met een verstandelijke beperking”, vertelt ze. “Sommigen van hen kunnen slecht tegen drukte. Of het is te gevaarlijk als er veel verkeer voor de deur is. Voor die mensen hebben we woonplekken aan de rand van een dorp. Zodat ze alle vrijheid hebben.”

Midden in stad op dorp
“Andere bewoners willen juist graag midden in een dorp of stad wonen. Het is heel fijn als die mensen óók een prettige, passende woonplek hebben”, legt Nicole uit. “Met Wonen Limburg werken we bijvoorbeeld aan een nieuw woonzorgcentrum aan de Beneluxlaan in Geleen. We willen dat onze bewoners daar een zo gewoon mogelijk leven in de buurt kunnen leiden.”

Meer dan een mooi, nieuw gebouw
Een fijne woonplek is voor de bewoners van Daelzicht meer dan een mooi, nieuw gebouw. “Onze bewoners willen graag onderdeel zijn van hun buurt. Ze gaan bijvoorbeeld een spelletje doen bij onze dagbesteding in gemeenschapshuis het Hubertushuis in Geleen”, vertelt Nicole. “Anderen willen voetballen, of meehelpen in een winkel of restaurant. Er is heel veel mogelijk, maar daarvoor hebben we wel hulp nodig. Daarom hebben we veel contacten met buurtbewoners en met verenigingen in de buurt. Die verbinding is heel belangrijk.”

Nicole
Elkaar versterken
Nicole vindt de samenwerking met bijvoorbeeld Wonen Limburg daarom ook zo belangrijk, vertelt ze. “We huren niet alleen maar een gebouw van de woningcorporatie. De mensen van Wonen Limburg kennen de weg in buurten en wijken. Daardoor is het makkelijker om contact te leggen met de buurt. Dat geldt ook voor andere corporaties en bijvoorbeeld zorgorganisaties. We werken graag met iedereen samen. Zodat je elkaar kunt versterken."

Bewoners zij aan zij
In Panningen werken Daelzicht en Wonen Limburg ook samen. In de oude Ringoven komt een dagbesteding waar straks iedere buurtbewoner welkom is. Nicole: “We verzorgen dagbesteding voor onze bewoners. Maar waarom zouden anderen daar geen gebruik van maken? Het liefst zie ik onze bewoners en andere buurtbewoners er zij aan zij een spelletje spelen. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen sámen plezierig wonen.”

Bewoonster Daelzicht

Uitgelicht

Zoeken